Vine canicula! Iată ce saltea să alegi!
Cu toții ne confruntăm cu problema temperaturilor extrem de ridicate din timpul lunilor de vară și mulți dintre noi nu suportăm să dormim cu aerul condiționat pornit. Din fericire, există și alte trucuri pentru a reuși să ajungem la nivelul de odihnă de care avem nevoie! În următorul articol îți vom da câteva sfaturi pentru a reuși să dormi mai bine în timpul unui val de căldură.
Pe vreme caniculară, corpul nostru trece prin anumite procese pentru a ne ajuta să facem față temperaturilor ridicate. Dar, în timp ce acest lucru face mai ușor să tolerăm zilele călduroase, poate interfera serios cu o odihnă de înaltă calitate. Unul dintre cele mai frecvente exemple este faptul că organismul nostru crește automat ritmul cardiac și fluxul de sânge către periferie, pentru a-și regla temperatura și a se răcori. Din păcate, acest lucru ne împiedică să dormim corespunzător.
Deci, la ce trucuri să apelezi atunci când nopțile devin tropicale? Iată câteva idei!
- Cât de importantă este salteaua
Atunci când faci alegerea trebuie să te gândești că dincolo de cate tipuri de saltele pat există pe piață este esențial să ții cont de calitate și nu neapărat de preț.
Dacă optezi pentru o saltea din spumă, ai grijă ca aceasta să fie bine ventilată, iar straturile să respire. Investește într-o saltea special concepută pentru a menține temperatura corpului constantă.
Dacă înainte te gândeai să așezi peste protecția de pat un strat suplimentar – cum ar fi o pătură sau un prosop din bumbac – uită de această idee! Datorită noilor tehnologii, nu mai ai nevoie de așa ceva. Husa și calitatea straturilor de spumă care asigură o bună respirație a saltelei vor face toată treaba.
- O saltea bună pentru caniculă – mit sau adevăr?
Chiar dacă pare un moft, pe măsură ce schimbările climatice duc la creșterea temperaturilor pe întreaga planetă, somnul nostru va avea din ce în ce mai mult de suferit.
Așadar, ai nevoie de o saltea care îi permită corpului să își mențină o temperatură constantă pe tot parcursul nopții și, în același timp, straturile să aibă o aerisire corespunzătoare. Una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face este o saltea cu memorie care să se adapteze perfect la forma corpului tău. În timp ce te va ajuta să îți eliberezi tensiunea din mușchi și coloană vertebrală, va evita supraîncălzirea zonelor mari ale corpului tău, cum sunt spatele sau picioarele.
O alegere excelentă este o saltea cu spumă cu memorie Hi-Tech. Acesta este un strat de ultimă generație, extrem de durabil, în ciuda elasticității sale crescute și a puterii mari de absorbție. Acest tip de spumă nu numai că se adaptează perfect la forma și greutatea corpului, ci are și un efect termoregulator. Asta înseamnă că îți va păstra aceeași temperatură a corpului de când te așezi în pat, până te trezești. Mai mult decât atât, acesta ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, ceea ce îți va conferi un plus de confort.
Alte sfaturi utile pentru a dormi mai bine pe caniculă
- Schimbă locul în care dormi!
Dormitoarele multor oameni se află la etajele superioare ale caselor lor, dar cu cât dormitorul se află la o înălțime mai mare, cu atât este probabil să fie mai cald. Așadar, ai nevoie de o schimbare în ceea ce privește acest aspect. Încearcă să dormi la parter în zilele caniculare!
- Ventilează suficient încăperea!
Dacă dormitul cu aerul condiționat pornit nu este o idee bună pentru tine, există alte soluții. Una dintre ele este să pornești aerul condiționat în altă cameră și să lași ușile larg deschise, pentru ca răcoarea să pătrundă în dormitor. Dacă nu ai un aparat de aer condiționat acasă, cumpără-ți un ventilator! Pentru asta ai nevoie de un buget mic, iar avantajul este că nu îți va afecta sinusurile sau rinita.
- Stai cu draperiile trase!
Altă idee bună este să stai mereu cu draperiile trase pe geam, mai ales în timpul zilei, atunci când soarele bate direct în fereastra ta! Asta va împiedica razele fierbinți să îți încălzească excesiv mobilierul și pereții casei. Un alt aspect important este să alegi perdele și draperii de culori deschise, care să nu absoarbă lumina și căldura.
- Respectă un ritual simplu înainte de somn!
Un truc folositor este să faci un duș rece înainte de a te așeza în pat. Acest lucru va ajuta la scăderea temperaturii interne a corpului tău, ceea ce nu numai că te răcorește, ci și crește calitatea somnului.
- Ai grijă la lenjeria de pat!
Satinul și mătasea pot îndepărta cu succes căldura în timp ce dormi. Cearșafurile sunt adesea cei mai mari vinovați de acumularea de căldură. Aceștia te împiedică să ai parte de somnul răcoros de care ai nevoie. Așadar, asigură-te că folosești țesături care respiră – fie că este vorba de ceea ce porți sau de lenjeria de pat.
- Hidratarea este esențială!
Consumă suficientă apă pe parcursul zilei, pentru a-ți menține corpul hidratat corespunzător. Senzația de sete îți poate afecta somnul și te poate face mai predispus la sforăit. Totuși, daci ai un aport suficient de apă în timpul zilei, poți reduce ușor consumul de apă cu câteva ore înainte de culcare, pentru a evita să te trezești în timpul nopții pentru a merge la toaletă.