S-a descoperit apă pe Lună. NASA își face planuri cu resursele naturale de acolo
NASA a confirmat că a descoperit apă pe suprafața luminată de Soare a Lunii. Descoperirea este extrem de importantă pentru că dovedește că apa poate fi distribuită pe suprafața lunară și nu se limitează la locuri reci și umbrite.
Observatorul SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere, vizibil și de pe Pământ.
Până acum, specialiștii au detectat o anumită formă de hidrogen, dar nu au putut distinge între apă și substanța chimică apropiată, hidroxil (OH). Datele din această locație dezvăluie apă în concentrații de 100 până la 412 părți pe milion. Rezultatele au fost publicate în cel mai recent număr al Nature Astronomy.
Descoperirea este o veste extraordinară pentru planurile NASA de a trimite astronauții înapoi pe Lună și a înființa o bază permanentă acolo, astfel încât, în cele din urmă să o poată folosi ca punct de oprire în drumul spre Marte.
Aceste planuri depind de capacitatea de a extrage apa din gheața pe lună și de a o descompune în oxigen și hidrogen pentru a produce combustibil pentru rachete. Deoarece este extrem de costisitor și dificil să transporți suficient combustibil de pe Pământ pentru a duce astronauții pe Marte.
Apa de pe Lună va juca probabil un rol crucial în declanșarea unei noi ere de explorare a spațiului profund uman, scrie Business Insider.
„Aveam indicii că apa ar putea fi prezentă pe partea luminată de soare a Lunii. Acum știm că este acolo. Această descoperire ne ridică noi provocări și ridică întrebări interesante despre resursele relevante pentru explorarea spațiului profund”, a declarat Paul Hertz, directorul Diviziei de Astrofizică din cadrul Direcției Misiunii Științifice din sediul NASA din Washington.