Italia, din punct de vedere al irigațiilor, în plin secol XIX
Situația apei în Italia este tot mai pregnantă, tot mai acerbă. Începând cu 30 iunie, fermierii nu vor mai avea voie să ia apă din lacul Idro ca să-și irige culturile. Și asta pentru că nivelul lacului a scăzut semnificativ.
Ceea ce a făcut ca membrii Consorțiului de reabilitare a Bisericilor Chiese, care se ocupau și cu asta, să anunțe că se stopează orice irigare. Practic, de la al doilea război mondial încoace nu a mai fost o astfel de secetă pe aici. Și, dacă nu e apă, nici culturile fermierilor nu vor da roadele scontate.
Se discută, dată fiind gravitatea situației, și despre modul de irigare. Președintele Federației Bisericilor, Gianluca Bordiga, acuză că, din punctul de vedere al irigațiilor, Italia se află în plin miez de secol XIX, când se risipea apă multă și, totodată, inutil.
„Reclam incapacitatea lumii agricole din Bassa de a adopta sisteme moderne de irigare. Suntem încă blocați în irigarea prin scurgere, așa cum era în secolul al XIX-lea”, acuză Bordiga. Din păcate, conform prognozelor meteorologice și hidrologice, nu se prea întrevăd vești bune în privința apei din Italia.