Virusul variolei maimuței îi surpinde pe specialiști prin numărul mare de mutații
Virusul care provoacă actuală epidemie de variola maimuței a dezvoltat un număr surprinzător de mutații: de 6 până la de 12 ori mai multe decât s-ar fi aşteptat experţii în genetică pentru acest tip de patogen, conform estimărilor preliminare.
Sunt concluzii ale unui studiu realizat în Portugalia, informează DPA și Agerpres.
„Datele noastre dezvăluie indicii suplimentare despre o evoluţie virală în curs de desfăşurare şi despre o potenţială adaptare la organismul uman”, a declarat coordonatorul studiului, Joao Paulo Gomes, cercetător la Institutul Naţional de Sănătate Dr. Ricardo Jorge (INSA) din Lisabona.
Autorii studiului suspectează că unul sau mai multe cazuri importate dintr-o ţară în care virusul este persistent s-ar afla în spatele acestei epidemii. Evenimente cu potenţial maximal de răspândire şi turismul internaţional par să fi dus la o răspândire şi mai amplă a virusului.
Ei au mai precizat că nu există indicii că mutaţiile ar fi favorizat actuala propagare virală, dar această ipoteză nu poate fi totuşi exclusă.
La nivel mondial, în acest an, au fost raportate aproape 5.000 de cazuri de variola maimuţei. Dintre ele, 3.308 cazuri au fost înregistrate până miercuri în 40 de ţări din afara Africii, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).