Prof. dr. Dragoș Vinereanu: CNAS trebuie să ramburseze un tratament eficace în insuficiența cardiacă, o boală foarte gravă
Prof. dr. Dragoș Vinereanu precizează că există terapii noi pentru insuficiența cardiacă, „boala cea mai gravă” și„mai mortală din cardiologie, pentru că este consecința tuturor celorlalte boli”, care trebuie să fie rambursate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Mă refer atât la tratamentele cu diferite medicamente pe care le avem la dispoziție, cât și la tratamentele cu diferite dispozitive care ajută inima să aibă o funcție mai bună”, a explicat prof. dr. Vinereanu, președintele Comisiei ”Cardiologie” din cadrul Ministerului Sănătății pentru Dcnews.
Referitor la medicamente, prof. Vinereanu a vorbit despre o medicație care inițial era prescrisă în diabetul zaharat și care „ulterior s-a dovedit că are un rol important și în insuficiența cardiacă”.
Problema este accesul pacienților la acest tratament. Și în acest sens, prof. Vinereanu spune că Ministerul Sănătății, dar mai ales Casa Națională de Asigurări de Sănătate trebuie să-l ramburseze prin sistemul național de asigurări de sănătate și, astfel, cardiologii să-l poată administra pacienților cu insuficiență cardiacă.
Prof. dr. Vinereanu accentuează faptul că acest tratament trebuie să fie administrat așa cum este recomandat de către ghidurile internaționale, (…) în așa fel încât „să nu apară decompensările, să nu apară spitalizările, să nu apară complicațiile majore ale insuficienței cardiace”.
De asemenea, prof. Vinereanu recomandă prezentarea la medic în cel mai scurt timp după apariția primelor semnale de insuficiență cardiacă, deoarece „cu cât inițiem tratamentul mai repede, cu atât efectele sunt mai bune”.