Avortul spontan, încă o posibilă consecință a caniculei
Potrivit unui studiu recent realizat la Universitatea din Boston, în perioadele caniculare crește riscul de avort spontan.
Avortul spontan afectează un număr considerabil de femei. Se estimează că 15% din sarcini eșuează într-un avort în primele cini luni. Este un eveniment traumatizant pentru ambii părinți a cărui cauză nu a fost pe deplin identificată. Un avort spontan izolat nu are consecințe asupra sarcinilor viitoare, dar la un număr mic de femei acest episod se poate repeta. Vorbim că acestea sunt cronice când se succed trei avorturi înainte de săptămâna a 14-a.
Cercetătorii de la Universitatea din Boston – School of Public Health arată că, în perioada verilor caniculare, se observă o predispoziție la avort spontan.
Datele de la National Institutes of Health referitoare la întreruperea spontană de sarcină în lună august arată că riscul de avort (înainte de săptămâna a 14-a) crește între 44% și 31% comparativ cu luna februarie.
Concluzi studiului: riscul de avort, în special de avort precoce înainte de a opta săptămână de sarcină este mai mare în timpul verii.
Cercetătorii subliniază că expunerea prelungită la temperaturi ridicate este principala explicație a creșterii acestui risc. Puține studii au examinat asocierea între căldură și riscul de avort, spune dr. Amelie Wesselink, expert epidemiolog, citat de Futura sante, fiind necesare explorări mai aprofundate.
De asemenea, temperaturile ridicate au fost asociate și cu un risc mărit de nașteri premature și de aducere pe lume a unor prunci sub greutatea normală sau în pericol de deces la naștere.