EXCLUSIV. Un pensionar SPP de la Ministerul Mediului, protejat și de ANI, este remunerat de peste trei ori mai mult decât președintele României
Prima mutare după instalarea la începutul acestui an a udemeristului Barna Tanczos la conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost impunerea ca secretar general al ministerului a unui controversat pensionar militar aflat de mult timp în incompatibilitate, dar iertat de Agenția Națională de Integritate (ANI).
10.000 de euro pe lună din 6 sinecuri de stat
Imediat după ce a ajuns ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos l-a impus ca secretar general pe controversatul pensionar militar Corvin Nedelcu, fost aghiotant al lui Teodor Stolojan, mai cunoscut sub numele de ”Slinosu”.
Misiunea acestuia este să-l monitorizeze non stop pe ministrul UDRM al Mediului și nu numai pe el. Numai că, potrivit ultimei declarații de avere și de interese postate pe 04.04.2022 acesta a încasat lunar pe lângă pensia militară de 3.757 de lei, o sumă uriașă din, atenție, din șase sinecuri de stat.
Cei mai mulți bani i-au intrat anul trecut în buzunare de la Banca Export-Import a României-231.049 de lei, după care 112.564 de lei ca secretar general al Ministerului Mediului, după care 77.946 de lei de la Administrația Națională de Meteorologie, dar și încă 73.548 de lei de la Romatsa și vreo 37.323 lei de la Exploatare Sistem Zonal Prahova.
În 2021, Corvin Nedelcu-”Slinosu” a mai ciugulit ceva bani și de la Compania Națională Aeroporturi București SA-7.033 de lei. Astfel, în buzunarele fostului aghiotant al lui Stolojan au în intrat anul trecut din cele șase sinecuri suma de 539.463 de lei, la care s-a mai adăugat pensia militară de 45.084 de lei. În total, Corvin Nedelcu ”Slinosu” a încasat 584.547 de lei, asta însemnând 48.712 de lei pe lună, adică circa 10.000 de euro.
Suma încasată în 2021 de fostul aghiotant este uriașă dacă ținem cont că președintele României este remunerat lunar cu suma de 14.856 de lei, adică vreo 3.000 de euro. Practic, actualul secretar general al Ministerului Mediului, pensionarul SPP Corvin Nedelcu este remunerat de peste trei ori mai mult decât președintele României Klaus Iohannis.
Însă, în 2020, ”Slinosu” a încasat mai mulți bani decât în 2021-615.177 de lei, având șapte sinecuri de stat, plus pensia militară de 45.084 de lei, în total vreo 660.261 de lei, asta însemnând 55.921 de lei pe lună, adică circa 11.500 de euro.
Corvin Nedelcu, incompatibilul protejat de serviciu de la ANI
Dar, suprinzător, secretarul general al Ministerului Mediulu, Apelor și Pădurilor este într-o situație de o incompatibilitate gravă, dar ANI condusă de Florin-Ionel Moise ”Ariel” a mușamalizat cazul ori s-a făcut că nu ”flagrantul” lui Corvin Nedelcu.
În declarația de interese de pe site-ul MMAP, Corvin Nedelcu a menționat că este ”membru în organele de administrare” la cele cinci sinecuri-ANM, Romatsa, CNAB, ESZ Prahova și Exim Bank. Conform OUG nr.109/2011 din 30 noiembrie 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, poate fi numit administrator doar ”un reprezentant al autorității publice tutelare, cu experiență de cel puțin 5 ani în domeniul de activitate al regiei autonome și/sau în activitatea de administrare de societăți ori regii autonome”.
Dar, ”Slinosu” Nedelcu nu are experiență de cel puțin 5 ani în domeniul de activitate al ANM și ESZ Prahova SA, dar nici al CNAB și Romatsa. Mai grav este faptul că articolul 7 din OUG nr.109.2011 stipulează foarte clar că ”Membrii consiliului de administraţie nu pot face parte din mai mult de 3 consilii de administraţie ale întreprinderilor publice”.
Ori, Corvin Nedelcu a scris, negru pe alb, în declarația de avere și de interese că este ”membru în organele de administrare”. Dar, ANI condusă de Florin-Ionel Moise ”Ariel” se face că nu vede de doi ani situația de incompatibilitate a fostului aghiotant al lui Stolojan.
Drumul de la SPP la ”abonamentul” pe mulți, mulți bani publici
Despre Corvin Nedelcu se știe că este un fost ofițer de armată, trecut la SPP, unde s-a remarcat – cum spuneam – ca fiind aghiotantul lui Teodor Stolojan, pe vremea când acesta era premier. De fapt, la acea vreme, lui Stolojan îi plăcea să hoinărească prin munți, și nimeni din cei care-i asigurau paza nu prea voia să-l însoțească.
Dar, într-un final, a fost ales să meargă Corvin Nedelcu, pe care cei din SPP îl botezaseră „Slinosu'”. Ascensiunea acestuia se datorează recomandărilor de partid, adică de PNL, fost PDL, și susținerea pe linie masonică, fiind cunoscut faptul că pe vremea când era secretar general al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, era venerabil în Loja „Izvorul Înțelepciunii”.
După „lăsarea la vatră” din SPP, Nedelcu a devenit consilier juridic la Upetrom „1 Mai” Ploiești, societatea privatizată ulterior în favoarea unei firme a omului de afaceri Gabriel Comănescu, Aquafor Internațional. De altfel, Nedelcu a fost angajatul firmelor Upetrom și Aquafor Internațional până în 2008.
Trebuie subliniat că Nedelcu se laudă cu faptul că, în 2007, a fost cavalerul de onoare la cununia lui Vlad Stolojan, fiul fostului premier. Ulterior, ajungând la Ministerul Educației printr-o ordonanță de urgență promovată, în 2010, o firmă controlată de el a intrat în posesia hotelului și restaurantului de la complexul Olimpia, din Capitală.
Practic, prin acea ordonanță, promovată chiar de el, Nedelcu a dat dat un tun financiar de mari proporții la Complexul Sportiv Olimpia din Capitală. Numele său a fost intens mediatizat în scandalul terenurilor de la Baza sportivă Olimpia din Capitală, pe vremea guvernării Boc, adică prin anii 2009-2010, când ministru al Educație era Daniel Funeriu.
O perioadă s-a aciuat pe lângă fostul șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu ocupându-se de „logistica mișcării politice” a acestuia. După aceea, ”Slinosu” a fost propulsat din zona serviciilor în zona asigurărilor financiare, ocupând posturi importante în ASF, în același timp având acțiuni în mai multe firme private. Tot Corvin Nedelcu este prins într-un scandal uriaș cu firme de la Cluj, din zona de influență a lui Emil Boc, scandal în care a intervenit direct OLAF-ul că era vorba de bani europeni.