Prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu: Alergia la ambrozie, „o problemă a adulţilor, dar a început să se manifeste şi la copii”
În prezent, un număr foarte mare de persoane sunt alergice la ambrozie, îngrijorător fiind că această problemă nu mai este doar a adulților, ci și a copiilor chiar de un an, avertizează prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică.
„Problema ambroziei este atât de gravă încât, în urmă cu câţiva ani, s-a dat şi o lege de combatere a acestei buruieni însă, din păcate, ea nu mai poate fi eradicată. Dacă s-ar urma măsurile de bun simţ ale răspândirii acestei plante, am putea spune doar că o controlăm. Important este că aceşti mii şi mii de pacienţi alergici la ambrozie vor avea întotdeauna simptome. Chiar dacă sunt cinci particule de polen în aer, cei sensibili vor face reacţie. Ideal ar fi să nu mai fie alţii şi alţii alergizaţi. Nu numai că este o problemă a adulţilor, dar a început să se manifeste şi la copii şi chiar la copiii de un an. Şi asta strică orice barieră de cunoaştere care spune că trebuie să ai contact cu polenul cel puţin 3 sau 5 ani pentru a deveni simptomatic. Se pare că din viaţa uterină vin cu această sensibilitate iar asta este foarte grav. Chiar dacă polenul este mai des întâlnit la sat unde e cea mai mare încărcare de buruiană, totuşi, cei mai mulţi alergici sunt la oraş. Care este explicaţia? Poluarea. Particulele Diesel din aer afectează mucoasa respiratorie şi fac posibilă sensibilizarea mult mai puternică. Este o problemă de sănătate publică, a fost şi recunoscută”, a explicar prof. Bunu-Panaitescu la Dcnews.
Vestea bună este că există terapii revoluționare nu tocmai ieftine, dar care pot face ca persoanele alergice să devină tolerante la această plantă. Este vorba despre imunoterapii alergen specifice.
„Eu am pacienţi din toată România. Noi la Timişoara facem, mai mult decât în alte locuri, imunoterapii alergen specifice. Sunt aceste terapii care modifică răspunsul imun al pacientului, adică îl transformă dintr-un pacient alergic într-un pacient care devine tolerant. Este un tratament de lungă durată, durează 3-5 ani şi nu este chiar ieftin. Nu trebuie să tăiem „răul” ca în chirurgie ci, doar cu o mică injecţie, putem să modificăm răspunsul imun, doar că durează mult. Este o terapie care înseamnă o injecţie subcutanată în fiecare lună, dar efectele sunt foarte bune.Am deja un număr mare de pacienţi care au deja doi sau chiar trei ani de terapie de acest fel şi tolerează bine contactul cu această buruiană”, spune prof. dr. Bunu-Panaitescu.