Vrancea: Porumbul calamitat în totalitate, din cauza secetei. Culturile de toamnă, până la 80%
Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea solicită autorităţilor publice locale și centrale să declare urgent județul zonă calamitată de secetă, în condițiile în care culturile de toamnă au un grad de afectare de 50-80%, iar cele de primăvară de 90-100%.
„Fermierii reprezentați de ACCPT Vrancea au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022 şi primăvara anului 2022, suprafeţele cu culturi agricole de toamnă având un grad de afectare datorat secetei de 50-80%, lucru constatat și de Directia Agricolă Vrancea care a înregistrat înştiinţări de daună pentru 24 mii de hectare doar pentru culturile de toamnă. Situaţia este mult mai dramatică în ceea ce priveşte culturile de primăvară care au un grad de afectare de 90-100%. Pentru a fi şi mai precişi, toţi fermierii, membri ACCPT VRANCEA care exploatează terenuri pe raza judeţului Vrancea au apreciat ca fiind calamitată în proporţie de 100% cultura de porumb”, susține Teofil Dascălu, președinte ACCPT Vrancea.
Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice a făcut demersuri în vederea declarării stării de calamitate, din cauza secetei în judeţul Vrancea. Membrii asociației arată că este nevoie urgentă de acordarea de despăgubiri fermierilor vrânceni afectati de secetă pentru a-i ajuta în timp util ca să-şi înfiinţeze culturile viitoare.
„Fermierii au pierderi în unele cazuri și de peste 1.000 lei la hectar, multe exploatații agricole fiind în imposibilitatea de a-și continua activitatea, având în vedere investiţiile mari care sunt necesare într-o fermă agricolă şi costurile în creștere pentru înfiinţarea culturilor de toamnă pentru anul următor. Suprafețele cultivate cu porumb care sunt irigate prezintă și acestea un grad de afectare de 40-50%, dar sunt foarte puține ha irigate, iar costurile cu combustibilul și impedimentele cu care se confruntă fermierii fac ca nici irigațiile să nu reprezinte o solutie de salvare în acest moment”, afirmă Teofil Dascălu.
Soluții propuse de fermieri
Problemele evidenţiate de fermierii ACCPT VRANCEA și soluțiile pe care aceștia le propun în Memoriul adresat autorităților vizează:
- Relansarea măsurii 431 din PNRR, privind Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta infrastructurii de irigaţii;
- Acordarea de subvenţii pentru energia electrică folosită pentru irigaţii. A existat în acest sens o legislaţie specifică în anii anteriori;
- Adaptarea măsurii 17.1 în aşa fel încât seceta să fie un risc asigurat, dar mai ales să fie un risc care să se încadreze în rigorile acestei măsuri. Cu alte cuvinte, seceta să fie un risc accesibil de asigurat pentru toți fermierii în condițiile cofinanțării asigurate de stat, cunoscându-se costurile ridicate generate de asigurarea de secetă;
- Implementarea de urgenţă a sistemului de atragere a precipitaţiilor care a fost testat cu succes în alte judeţe din ţară. În acest moment, în Vrancea funcţionează doar sistemul antigrindină, sistem care a generat numeroase reacții din partea fermierilor, membri ACCPT VRANCEA care au corelat folosirea acestui sistem cu lipsa acută de precipitaţii pe raza judeţului Vrancea.
- Alocarea de fonduri pentru investiţiile în irigaţii în judeţul Vrancea. Aceasta cerere are ca punct de pornire o adresă primită de la ANIF de către Asociaţia Producătorilor de Porumb (APPR), asociație la nivel naţional, din care face parte Asociatia Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea (ACCPT VRANCEA).
Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea este o asociatie profesională, afiliată Asociației Producătorilor de Porumb din România, din februarie 2022. Ea este formată din producători agricoli care însumează peste 25 de mii de hectare și care acționează din 2001 în scopul reprezentării şi protejării intereselor membrilor ei.