Veste proastă pentru fumători: Purtatul prelungit al măștii de protecție amplifică efectele nocive ale țigărilor
Un studiu publicat joi, 7 iulie a.c., de European Journal of Preventive Cardiology arată că masca de protecție în cazul fumătorilor poate să agraveze unele efecte nocive ale țigărilor, folosite chiar ocazional.
Această veste proastă pentru fumători vine tocmai când tot mai des se vorbește despre revenirea la purtarea obligatorie a măștii în mijloacele de transport, măsură care deja a intrat în vigoare în unele orașe europene.
Studiul sugerează că a fuma nu contează ce produs de tutun a devenit chiar mai periculos în timpul pandemiei de Covid-19 tocmai din cauza nevoii de a purta masca timp de mai multe ore, subliniază profesorul Ignatios Ikonomidis, autorul principal al studiului, citat de Top Sante.
”Studiile anterioare au arătat că o funcție vasculară alterată este legată de probleme cardiace și deces prematur”, adaugă acesta.
Cei opt cercetători care au realizat acest studiu, coordonați de prof. Ikonomidis, au precizat că, în cazul fumătorilor, cantitatea de monoxid de carbon expirat după o respirație profundă crește enorm după purtarea măștii, în timp ce în cazul nefumătorilor aceasta nu se modifică deloc. În timp ce nivelul monoxidului de carbon expirat de un nefumător este de aproximativ 8 parți dintr-un milion (ppm), în cazul unui fumător se ridică la 12,15 ppm. Și dacă fumătorul mai poartă și mască, acest nivel crește la 17,45 ppm!
Printre alte consecințe periculoase ale fumatului amplificate de masca facială, cercetătorii au mai descoperit și o alterare mai importantă a funcției vaselor de sânge și, în general, o îngrijorătoare creștere a markerilor vasculari, care indică un risc de accident vascular cerebral.