Letonia: Preşedintele face apel la creşterea bugetului apărării şi introducerea serviciului militar obligatoriu şi pentru femei
După ce săptămâna trecută ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina, luni preşedintele leton Egils Levits a mers mai departe, făcând apel la creşterea bugetului pentru apărare şi extinderea serviciului militar obligatoriu şi la femei, relatează Reuters.
„Securitatea este prioritatea politicii noastre în ziua de azi. 2,5% (din PIB) pentru apărare sunt deja angajaţi, dar s-ar putea să nu fie suficient şi trebuie să fim pregătiţi”, a declarat Levits pentru Reuters.
Letonia, membră a NATO şi UE, a anunţat că intenţionează să-şi majoreze bugetul apărării la 2,5% din PIB până în 2025, de la circa 2% în prezent, în cadrul eforturilor de creştere a securităţii după invazia rusă din Ucraina. Potrivit lui Levits, cheltuielile avute în vedere includ construirea de noi baze militare pentru a putea găzdui un număr sporit de trupe ale NATO, după cum s-a convenit la summitul de la Madrid de luna trecută, însă Letonia ar putea fi nevoită să aloce un buget şi mai mare.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a propus la rândul său recent creşterea bugetului apărării la 3% din PIB, după ce Polonia a introdus o ţintă similară, aminteşte Reuters.
În acelaşi timp, după ce ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a evocat marţea trecută o apropiată reintroducere a serviciului militar obligatoriu, preşedintele Levits a sugerat luni ca serviciul militar să fie o îndatorire pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.
„Consider că este nevoie de egalitate în acest sens şi susţin această idee pentru toţi cetăţenii letoni cu vârsta specifică – acest lucru trebuie făcut independent de sex”, a spus Levits, ceea ce ar permite creşterea numărului letonilor cu aptitudini militare în rezervă.
Atât reintroducerea serviciului militar, cât şi majorarea bugetului apărării trebuie analizate de parlament înainte de a putea intra în vigoare.