Atenție! S-a confirmat legătura directă între consumul de mezeluri și cancerul colorectal
Autoritățile sanitare franceze confirmă ”existența unei legături între riscul de cancer colorectal și expunerea la nitrați și nitriți”, în special din carnea procesată, într-un raport publicat marți, proiectând reducerea acestor substanțe din alimente, transmite AFP.
Încă 2015, Centrul internațional pentru cercetarea cancerului (CIRC) din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a inclus carnea transformată, în special mezelurile, în categoria 1 cancerigenă. Carnea procesată poate favoriza, printre altele, apariția cancerelor colorectale. Nitriții ingerați sunt considerați ca fiind probabil cancerigeni (categoria 2A).
Agenția națională pentru securitatea alimentară din Franța (ANSES) ”preconizează reducerea expunerii populației la nitrați și nitriți prin măsuri proactive de limitarea acestor substanțe chimice în compoziția alimentelor.
Producătorii de mezeluri folosesc nitriți pentru a prelungi durata de conservare și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor patogene, în special a botulismului, o afecțiune neurologică gravă.
Acești compuși chimici conferă mezelurilor culoarea roz, ele fiind în mod natural mai închise la culoare.
Pe de o parte, reducerea nivelului acestor aditivi din mezeluri poate să mărească semnificativ riscul microbiologic: dezvoltarea de boli cum sunt salmoneloza, listerioza sau botulismul. Pe de altă parte, ANSES afirmă că ia în calcul măsuri compensatoare pentru a controla acest risc. De exemplu, prin reducerea termenelor de valabilitate a produselor sau prin modificări în etapele de fabricare (măsuri de bioprotecție în ferme și abatoare).
ANSES recomandă limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe săptămână și o alimentație diversificată, din care să nu lipsească fructele și legumele (cinci zilnic).