Holdingul holding ROCA Agri RDF estimează afaceri de până la 700 milioane lei, în 2022, din agricultură
Compania românească ROCA Investments, prin parteneriatul cu RDF SA, anunță lansarea celui de-al doilea pilon strategic de investiții – holdingul de agricultură ROCA Agri RDF. Cu un portofoliu în continuă expansiune și cu activități în distribuția de input-uri, trading de cereale, producție agricolă, procesare de cereale holdingul devine un jucător național într-un sector al economiei cu un potențial major în contextual actual.
Investițiile noului holding vor fi în companii românești din agricultură și vor contribui la consolidarea activității, dezvoltarea de noi linii de business și implementarea conceptului de one stop shop pentru fermieri la nivel întregului sector agricol.
„Romania are o mare nevoie de capital privat, de management specializat si de consolidare. Roca Agri RDF reprezintă rezultatul procesului prin care am reușit să reunim aceste trei ingrediente – capitalul Roca, parteneriatul cu Florin Deznan și managementul comun, într-un sector considerat de noi strategic pentru România. Un proces de transformare și scalare accelerată, care confirmă potențialul acestui model de business”, a declarat Rudolf Vizental, CEO ROCA Investments.
Odată cu lansarea holdingului, RDF devine ROCA Agri RDF și dintr-o companie locală, cu prezență în special în vestul țării, un jucător cu prezență națională în agricultură.
„Fiecare companie din holdingul nostru are o experiență de peste 25 de ani, perioadă în care am crescut organic, și am decis să facem împreună acest pas către un nou model de business în agricultură. Am găsit în ROCA o cultură solidă a parteneriatului, în care punem accent pe oameni, și vrem să dezvoltăm o agricultură antreprenorială modernă, digitalizată și cu o productivitate crescută. Înțelegem cultura fermierilor din România și dorim să fim o soluție pentru ei”, a declarat Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF.
Holdingul cuprinde în prezent 3 companii: RDF SA, RDF Agricultura SRL și Adidana SRL. Cele 3 companii au înregistrat în prima jumătate a anului o cifră de afaceri de peste 300 milioane lei. De asemenea, cu un EBITDA de 14,4 milioane lei, compania și-a depășit estimările pentru S1 2022. Pentru tot anul 2022 compania estimează venituri de până la 700 milioane lei.
„Suntem o companie în care spiritul antreprenorial este prețuit și respectat. Considerăm că valori precum spiritul de echipa, skin in the game și metode moderne de management sunt pilonii pe care poate fi construit un business sustenabil. Anul viitor, avem în plan achiziții noi, care vor consolida poziția noastră la nivel național, însă aceasta este doar o etapă a planului nostru de dezvoltare. Punem accentul pe asocierea în agricultură și pe dezvoltarea unor parteneriate durabile și credem că putem crește mai bine împreună”, a completat Alexandru Savin, Investment Manager ROCA Investments.
Holdingul suprapune experiența ROCA Investments în construcția de parteneriate funcționale și scalabile, cu experiența RDF în agricultură și cu o viziune pe termen lung a Impetum Group privind piața de capital.
Ponderea agriculturii în PIB a revenit în 2021 la nivelul 2017-2018, respectiv 4,4%, potrivit celor mai recente date oficiale disponibile, iar acest sector rămâne un motor important al economiei locale, cu un potenţial uriaş de creştere şi atragere de investiţii.
Suprafața totală cultivată în România era, în 2021, de 8,26 milioane hectare, în timp ce producția la hectar pe anumite culturi principale a crescut chiar și cu peste 50%, cum ar fi cea de grâu (4797 kg/ha, față de 2966 în anul anterior) sau de rapiță (3084 kg/ha vs 2150). Astfel, în 2021, era înregistrată o producție totală de grâu de 10,4 milioane tone, față de aproximativ 6,4 milioane în anul anterior, în contextul unui 2020 marcat de secetă și pandemie.