Producția de orz, mai mică cu 20%, în acest an. Grâul, recoltat pe 60% din suprafețe
Producția de orz este mai mică, în acest an, cu 20%, față de anul 2021, când se atingea un nivel de 1,88 milioane de tone, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Orzul merge în mare parte la export, România fiind al doilea mare exportator de orz din UE, cu 1,735 milioane de tone exportate, în sezonul 2021/2022. fiind devansată de Franţa cu 3,314 milioane de tone.
În ceea ce privește grâul, ministrul a precizat că România va avea asigurată în acest an cantitatea necesară pentru consumul intern, chiar dacă sunt așteptate producţiil mai mici faţă de 2021 din cauza secetei.
„Ce vă pot spune sigur este că am reuşit să adunăm producţia de orz, mai sunt câteva procente până la recoltarea totală a întregii suprafeţe din România, deci producţia este la adăpost. Am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea, şi suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern. Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţă. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul şi întreaga producţie va fi în magazie închisă cu lacătul sau cu altceva pe dinafară”, a declarat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă.
Județele în care seceta a produs cele mai mari pierderi sunt Vrancea, Galaţi şi Buzău, pe care Daea le-a și inspectat după ce a preluat portofoliul Agriculturii.
„Este un mozaic de situaţii la distanţe foarte mici şi aceasta din varii motive: structura şi textura solului, care este diferită de la o parcela la alta, au ajuns cantităţi diferite de apă, au fost ploi neuniforme (…), de aici diferenţa de vegetaţie de la o parcelă la alta. Din cele 10 judeţe pe care le-am vazut, cel mai distrus, cel afectat este judeţul Vrancea, urmează Galaţi şi apoi Buzău”, a precizatat şeful MADR.
Dacă în perioada următoare nu va ploua, există riscul ca suprafețele afectate de secetă să crească în continuare, a mai menționat Daea.