OMS : A crescut numărul zoonozelor, pentru că oamenii au invadat spațiile rezervate animalelor sălbatice
În ultimii zece ani, numărul cazurilor de boli de origine animală transmise oamenilor, așa cum este variola maimuței, a crescut cu 63% comparativ cu deceniul precedent.
Acum, trebuie să acționăm pentru a evita ca Africa să devină epicentrul bolilor infecțioase emergente, a cerut Organizația Mondială a Sănătății, săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe de presă online.
Cel puțin 75% din bolile infecțioase emergente sunt cauzate de agenți patogeni de origine animală. Febrele hemoragice virale, ca boala virală Ebola, reprezintă aproximativ 70% din aceste epidemii. Restul de 30% sunt virusuri precum variola maimuței și febra dengue.
Pentru Karim Tounkara, reprezentant pentru Africa al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor, această situația se explică prin faptul că oamenii au invadat spațiile rezervate animalelor sălbtice. ”Activitatea umană a distrus ecosistemele și barierele dintre animale și oameni, favorizând răspândirea zoonozelor”, explică acesta. ”Aceste cifre ne dovedesc că bolile ifnoră frontierele și barierele dintre specii”.