Costul alimentelor de bază pentru micul dejun a crescut cu 71% în doar doi ani
Costul produselor de bază care alcătuiesc un mic dejun obișnuit a crescut cu peste 70% în ultimii doi ani în Regatul Unit, potrivit celui mai recent indice al produselor de bază pentru micul dejun realizat de rețeaua socială de investiții eToro.
Rata de creștere depășește dramatic creșterea de 11% a Indicelui Prețurilor de Consum din Marea Britanie pe aceeași perioadă, ceea ce indică faptul că este posibil să mai apară și alte probleme de preț pentru consumatori, în timp ce companiile alimentare caută modalități de a-și compensa costurile.
eToro Breakfast Commodity Index se bazează pe prețurile spot ale unui coș de nouă produse tipice pentru micul dejun – grâu, zahăr, cacao, ovăz, carne de porc, suc de portocale, cafea, lapte și ceai. Din iulie 2020, indicele a crescut cu 71%, principalii factori care au cauzat această tendință de creștere fiind războiul din Ucraina, problemele legate de lanțul de aprovizionare la nivel mondial și vremea nefavorabilă.
Ben Laidler, Global Market Strategist la eToro, a declarat: „Prețurile materiilor prime au crescut pe toate planurile de la pandemia Covid datorită haosului din lanțul de aprovizionare global, iar războiul din Ucraina nu a făcut decât să exacerbeze această situație. Adăugați acest lucru la vremea nefavorabilă care a afectat o serie de recolte în ultimul an și veți avea un cumul perfect de factori care fac ca alimentele care se pun pe masa la micul dejun să fie mult mai scumpe pentru companiile din domeniul alimentar.
O mare parte din aceste creșteri de prețuri sunt deja transferate consumatorilor, prin prețuri mai mari sau prin dimensiuni mai mici”.
Sucul de portocale a înregistrat cea mai abruptă creștere de preț dintre toate produsele din coșul pentru micul dejun, prețul său de bază crescând cu 124% în doi ani, în mare parte datorită unei recolte deosebit de slabe de portocale în SUA, cauzată de vremea nefavorabilă și de boli.
Prețul cafelei a crescut, de asemenea, vertiginos, cu 94% în aceeași perioadă, din nou ca urmare a vremii nefavorabile din principalele țări producătoare, cum ar fi Brazilia, precum și datorită problemelor cu lanțurile de aprovizionare la nivel mondial. Nu la mare distanță, prețul cărnii de porc a sărit cu 80% față de iulie 2020 – o tendință considerată a fi rezultatul creșterii costurilor de transport și a costurilor forței de muncă.
În timp ce prețul fiecărui articol din Indicele de produse de bază pentru micul dejun al eToro a crescut în ultimii doi ani, cacaua a înregistrat cea mai modestă creștere, cu doar 7%, prețul culturii fiind afectat negativ de un surplus de ofertă în timpul pandemiei Covid.
Mărfuri | Baza = 100 Iulie 2020 | Preț indexat Ianuarie 2021 | Preț indexat Iulie 2021 | Preț indexat Ianuarie 2022 | Preț indexat Iulie 2022 |
Grȃu | 100 | 135 | 132 | 158 | 163 |
Zahăr | 100 | 119 | 143 | 149 | 146 |
Cacao | 100 | 116 | 112 | 115 | 107 |
Ovăz | 100 | 106 | 108 | 196 | 183 |
Suc de portocale | 100 | 117 | 154 | 186 | 224 |
Lapte | 100 | 113 | 123 | 163 | 178 |
Cafea | 100 | 116 | 139 | 192 | 194 |
Carne de porc | 100 | 113 | 180 | 151 | 180 |
Ceai | 100 | 115 | 97 | 146 | 140 |
eToro Breakfast Commodity Index | 100 | 117 | 133 | 159 | 171 |
Prețuri spot obținute în prima săptămână a lunilor iulie și ianuarie la fiecare șase luni din ultimii doi ani.