Daniel Botănoiu, fost secretar de stat la Agricultură: Nu știu cât de mulți vom mai fi în acest sector în viitorul apropiat
Daniel Botănoiu, fost secretar de stat la Agricultură, spune că fermierii români trebuie să-și regândească strategiile de cultură, dacă vor să obțină producții bune, în condițiile schimbărilor climatice, seceta fiind cea mai mare problemă. În același timp, atrage atenția că este foarte probabil ca mulți dintre ei să dispară în viitorul apropiat, din cauza majorării excesive a costurilor de producție.
“Astăzi am finalizat recoltatul la grâu! Cam târziu, dar rezultatele au fost pe măsură! Trebuie să ne gândim la alte perioade optime de semănat și, în mod cert, la alte tehnologii. Am confirmarea, după 3 ani de testare în teren, că ceea ce am făcut la cultura grâului a fost bine, obținând producții constante, mai ales în acest an greu, cu foarte multe riscuri de natură climatică! Să faci o medie de 7.500 kg /ha pe un teren neirigat cred că este bine!”, a postat pe Facebook, Daniel Botănoiu, care le-a mulțumit celor care i-au furnizat materialul genetic românesc și produsele de calitate.
Nu în ultimul rând, fostul oficial de la Agricultură, își exprimă temerea cu privire la viitorul incert pentru mulți agricultori, din cauza chesltuielilor ridicate, dar și a altor pobleme.
“Am scris toate acestea cu gândul la colegii mei greu încercați de secetă, de piață și de vremuri. Nu știu ce vom face cu culturile de primăvară, nu știu ce vom face cu cheltuielile mari, nu știu ce vom face cu returnarea creditelor și, mai ales, nu știu cât de mulți vom mai fi în acest sector în viitorul apropiat!”, a mai spus Botănoiu.
Seceta a făcut pagube importante, în acest an, în special în zona Moldovei, cea mai afectată fiind cultura de porumb, potrivit datelor din piață.