Ce îi lipsește Ucrainei pentru a trece prin iarnă și ce este pregătită să facă Rusia. 21 iulie – momentul cheie
Președintele Volodimir Zelenski i-a avertizat în repetate rânduri pe ucraineni că, din cauza războiului, iarna care urmează va fi cea mai dificilă pentru toți anii de independență. Unul dintre cele mai mari riscuri îl reprezintă atacurile cu rachete rusești asupra infrastructurii critice.
Șantajul cu gaze al Rusiei și închiderea completă a livrărilor în timpul iernii ar putea, de asemenea, afectata Uniunea Europeană. Gazprom a încetat deja să mai furnizeze combustibil mai multor țări din UE, iar din 11 iulie, livrările către Germania au fost suspendate temporar.
De ce 21 iulie este o dată cheie?
Rusia furnizează în continuare gaze țărilor UE, dar volumul tranzitului prin conducte este în scădere. Unul dintre motive este că țările reduc ele însele achizițiile, pentru a diminua dependența de țara agresoare.
Potrivit președintelui Grupului DiXi, Olena Pavlenko, citat de publicația ucraineană Economichna Pravda, exporturile au scăzut cu 30% în ultimele șase luni, dar dependența încă există. Germania și zone din Europa de Est continuă să cumpere gaz rusesc pentru a umple instalațiile de stocare.
Anterior, Comisia Europeană a emis un avertisment privind necesitatea de a umple instalațiile de stocare a gazelor cu 90 % până în octombrie.
Până acum, dinamica nu este rea, subliniază Pavlenko. Multe țări au început să crească importurile de gaze naturale lichefiate. Volumul importurilor de GNL a crescut cu 60%.
Cu toate acestea, Rusia ar putea opri exportul de gaze către țările UE. Livrările către Finlanda, Polonia, Bulgaria și companiile individuale din țările UE s-au oprit deja. Companiile din aceste țări nu au vrut să plătească pentru gazul rusesc în ruble.
Cum se pregătește UE pentru o criză fără precedent a gazelor
„Vedem că Rusia reduce treptat și sistematic volumul exporturilor de gaze. A oprit livrările prin Nord Stream 1, către Germania. Motivul oficial vizează reparațiile programate timp de zece zile.
Vom vedea ce se întâmplă după 21 iulie. Dacă livrările nu vor fi restabilite, va fi un semnal clar că Rusia este pregătită să crească miza în războiul gazelor, iar țările UE vor trebui să se pregătească pentru o iarnă fără gaz rusesc”, a declarat președintele Grupului DiXi.
„Există două strategii extreme convenționale. Prima este că Rusia este interesată să continue să furnizeze gaze Europei, deoarece trebuie să-și finanțeze economia și războiul și va câștiga bani, în timp ce UE plătește.
O altă strategie a Federației Ruse este că „vom închide furnizarea de gaz, UE se va speria și va spune: ridicați sancțiunile, lansați Nord Stream 2”, a adăugat Pavlenko.
Cu toate acestea, va fi extrem de dificil să se pună în aplicare al doilea scenariu al Federației Ruse.
„Dacă Rusia ridică și mai mult miza, în octombrie-noiembrie poate opri livrările către Europa și tranzitul prin Ucraina. Cu toate acestea, pentru o lungă perioadă de timp ea nu va putea face acest lucru. Rusia are o producție foarte mare și nu există capacitatea de a stoca asemenea volume de gaze”, a declarat Artem Petrenko, director executiv al Asociației Producătorilor de Gaze din Ucraina.
Câtă infrastructură termică din Ucraina trebuie restaurată?
Potrivit directorului executiv al Asociației Orașelor Ucrainene (ASC), Oleksandr Slobozhan, problemele și provocările din timpul pregătirii și desfășurării sezonului de încălzire depind de tipul de teritoriu.
Există acum patru dintre ele în Ucraina: ocupate temporar, unde se dau încă lupte, cele eliberate de ocupație și din spatele frontului.
Potrivit acestuia, riscul nu constă doar în disponibilitatea resurselor.
„În Ucraina, patru CET-uri au fost distruse complet, cinci parțial. În total, au fost distruse 331 de instalații de alimentare cu energie termică și apă caldă. Este foarte puțin timp să ne pregătim pentru iarnă”, afirmă Slobozhan.