Asociaţia „Ţăranul nădlăcan”, Arad: „Nu va exista producţie de porumb în acest an, în zonă”
În județul Arad, mii de hectare cultivate cu porumb sunt compromise din cauza secetei profunde, fără precedent din ultimii 30 de ani. Autorităţile estimează că producţia ar putea să fie mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, chiar dacă va ploua, însă pagube sunt și la floarea soarelui sau soia.
În zona Nădlac, de exemplu, „nu va exista producţie de porumb în acest an”, susține preşedintele Asociaţiei „Ţăranul nădlăcan”, Gheorghe Porubsky.
„Nu a fost niciodată aşa ceva. În zona Nădlac putem spune că sunt compromise toate suprafeţele cultivate cu porumb. Ne mai putem baza doar pe sprijin de la stat, cu condiţia să recunoască cât mai curând faptul că zona este calamitată”,susține Porubsky, a cărui asociaţie gestionează peste 2.000 de hectare de teren agricol.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad, Ioan Martin, spune și el că cele mai multe cereri de evaluare a pagubelor produse de secetă depuse de fermieri provin din zona Nădlac, unde sunt şi terenurile cele mai fertile din judeţul Arad. În ultimele două săptămâni, au fost înregistrate de la agricultorii de aici 60 de cereri care vizează o suprafaţă de peste 2.000 de hectare de culturi înfiinţate primăvara, în special porumb, dar şi floarea-soarelui sau soia.
„Pe lângă pagubele produse în zona Nădlac, mai avem probleme mari la Semlac, Şeitin sau Pereg, dar şi în alte localităţi. Am început evaluarea acestor pagube şi putem considera că pe terenurile verificate culturile sunt compromise sută la sută. Ne confruntăm cu cea mai pronunţată secetă pedologică din ultimii 30 de ani, care acum afectează culturile înfiinţată în primăvară, dar mai ales porumbul. Chiar dacă ar începe să cadă precipitaţii, situaţia poate putea fi salvată doar pe alocuri. Este foarte probabil să avem pierderi uriaşe, cu o producţie de porumb mai mică de jumătate faţă de anii anteriori, la nivelul întregului judeţ”, a declarat Ioan Martin, directorul Direcţiei pentru Agricultură Arad pentru Agerpres.
Conducerea Direcţiei Agricole se aşteaptă să înregistreze sute de cereri de evaluare a pagubelor, în următoarele săptămâni.
Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din care doar 8.000 de hectare pot fi irigate, cu ajutorul celor două staţii de pompare situaţie la Semlac şi Păuliş.