„De trei ori subvenția”, un program lansat în trei zile și cu restricții pentru fermieri din partea CEC Bank
Chiar dacă intențiile ministrului Agriculturii Petre Daea sunt bune, transpunerea în practică lasă de dorit. Așa de exemplu, este cazul programului „De trei ori subvenția”, de care se legau speranțele atâtor fermieri. Nu de alta alta, dar între timp, mulți s-au trezit excluși de la acest program creat în trei zile, din cauza condițiilor impuse de CEC Bank.
Ministrul Petre Daea a anunțat în urmă cu câteva zile că fermierii pot obţine finanţări pe baza subvenţiilor APIA pe 3 ani de la CEC Bank, ceea ce înseamnă de 2,7 ori subvenţia anuală pentru cultivarea suprafeţelor. Acum, când se află și detaliile, se dovedește, însă, că nu banii nu sunt, însă, pentru toată lumea.
În primul rând, fermierii trebuie să aibă un istoric de creditare de cel puţin 2 ani (încasare subvenţii/finanţări APIA), iar, în al doilea rând, suprafeţele agricole să fie mai mari de 50 de hectare.
Oricum ar fi nu avem cum să nu remarcăm cât de repede a fost lansat programul cerut de ministrul Agriculturii Petre Daea de către CEC Bank, în parteneriat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural: în trei zile.
Un timp record, recuoaște și Alina Toma, director general FGCR, care spune că, având în vedere dificultăţile cu care se confruntă în prezent fermierii, respectiv seceta pedologică, precum şi creşterea preţurilor la inputuri, la solicitarea ministrului Agriculturii şi cu sprijinul acestuia, s-a reuşit în doar trei zile identificarea şi operaţionalizarea unui nou produs de garantare ce vine în sprijinul fermierilor, respectiv „de trei ori subvenţia”.
Sprijinul le va putea garanta fermierilor asigurarea lichidităţilor financiare pentru a putea efectua lucrările agricole necesare înfiinţării culturilor din toamna acestui an, a precizat Toma.
FGCR are și o recomandare pentru fermierii care nu se încadrează în criteriile impuse de bancă: să solicite credite pentru finanţarea capitalului de lucru ce poate ajunge până la 500.000 lei creditul pentru capital de lucru şi un milion de lei pentru investiţii.
Domeniu prioritar, dar cu restricții
Finanţarea poate fi obţinută în baza adeverinţei APIA aferentă primului an şi cu garanţia FGCR, se arată într-un comunicat al CEC.
„Agricultura este un domeniu esenţial pentru economia României şi provocările din perioada recentă au pus în centrul atenţiei importanţa securităţii aprovizionării în domeniul alimentar. Prin acest program, CEC Bank sprijină accesul la finanţare al fermierilor, care vor putea accesa credite extinse, în baza subvenţiilor APIA pe trei ani – aferente anului în curs şi anilor următori, cu costuri avantajoase şi cu un mecanism de garantare de stat. Accesul la finanţări este facilitat de garanţiile acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural”, a declarat Bogdan Neacşu, director general CEC Bank.
Prin creditele în baza subvenţiilor APIA pe 3 ani pentru cultivarea suprafeţelor se pot obţine sume de 2,7 ori subvenţia anuală APIA (90% din subvenţia pe fiecare an). Finanţările au o dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%, la care se adaugă comisionul de acordare de 0,75% din suma finanţată, perceput o singură dată, şi comisionul aferent garanţiei FGCR. Banca nu percepe comision de administrare. Garanţiile FGCR pot acoperi până la 80% din valoarea finanţărilor, se arată în comunicat.
În cazul fermierilor care au accesat deja finanţări în baza adeverinţelor APIA pe 2022, se pot obţine credite pentru următorii doi ani.
CEC Bank este instituţia financiară cu cea mai lungă tradiţie din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale şi cu active de peste 50,4 de miliarde lei, la sfârşitul primului trimestru din 2022.
FGCR – IFN SA este primul fond de garantare din România dedicat agriculturii, fiind înfiinţat în anul 1994 şi având aproape 30 de ani de activitate susţinută pentru dezvoltarea agriculturii şi mediului rural.