Sahara Olteniei. Aproape 70 de grade Celsius la sol într-o localitate din Dolj
În județul Dolj nu doar apa pentru iriganții este o problemă, ci și cea potabilă, susțin autoritățile locale care spun că au nevoie de finanțare de la guvern pentru ca sistemele de irigații care mai există să poată funcționa. Altfel, localitățile din Sahara Olteniei, unde sunt peste 40.000 de hectare de nisip, nu vor mai avea nicio șansă, iar oamenii de aici vor trebui să plece la muncă în străinătate.
Temperaturile extreme din utima perioadă le dau bătăi de cap localnicilor, iar situația devine tot mai grea pe zi ce trece.
Sâmbătă, la prânz erau înregistrate 70 de grade la sol în localitatea Călărași din județul Dolj. La ora 17:00, termometrele arătau aproape 60 de grade Celsius. Experimentul a fost făcut chiar de primarul comunei, Sorin Sandu, care a descris la Digi24 o situație apocaliptică pentru agricultura din zonă.
„Am verificat cu două termometre și era de așteptat, pentru că și în alți ani au fost astfel de temperaturi. Într-adevăr, la ora 13:00 erau 70 de grade la sol și 41 de grade la umbră, iar la ora 17:00 încă erau 60 de grade la sol și 39 de grade la umbră. Problema reală este nu numai temperatura asta zilnică – și este prima zi! Imaginați-vă că în zilele următoare solul se va încălzi și mai tare, iar temperaturile vor crește”, a declarant primarul Sorin Sandu.
Mai mult, Dunărea a scăzut la cel mai mic nivel istoric, sub 2.000 de metri cubi pe secundă la intrare în țară, iar din această cauză, „stația de alimentare a sistemului de irigații Sadova, Corabia, practic s-a oprit de trei zile, pentru că nu mai avem apă”, a relatat edilul.
„Situația este extrem de gravă, pentru că și pânza freatică a scăzut în ultimul deceniu cu 1-2 metri, în ultimii 40 de ani cu aproape 4 metri, iar acum imaginați-vă că scot apă din fântână – acolo unde mai este pânză freatică – o apă la 14 grade, care este aruncată pe un sol la 80 de grade. Imaginați-vă ce se întâmplă cu o plantă udată cu apă din fântână în miezul zilei”, a precizat primarul Sorin Sandu.
El spune că toți agricultorii de aici sunt împrumutați sau cumpără pe datorie de la magazine. Dacă nu-și vând produsele, vor intra în faliment și magazinele, și ei, avertizează edilul.
“Deci, avem nevoie de foraje la adâncime, avem nevoie de apă adusă din surse precum Dunărea sau găsite alte soluții care să vină gravitațional, din Olt, din Jiu, nu știu de unde, pentru că altfel, Dăbuleniul, Călărașiul, localitățile din Sahara Olteniei, unde sunt peste 40.000 de hectare de nisip, sunt condamnate să plece la muncă în străinătate”, a precizat primarul Sorin Sandu.