Studii: Un virus la originea misterioaselor hepatite detectate la copii!
Două studii recente susțin că misterioasa hepatită detectată în 35 de țări la copii nu are legătură cu coronavirusul, dar ar fi provocată de un virus comun numit AAV2, transmit AFP și Le Point.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu puțin peste 1.000 de cazuri de hepatită de cauză necunoscută au fost recenzate în 35 de țări și 22 de decese. Majoritatea copiilor afectați au sub șase ani și 5% dintre ei au avut nevoie de grefă de ficat.
Două studii publicate săptămâna aceasta aduc lămuriri asupra acestui mister, chiar dacă ele mai au nevoie de confirmări.
Cele două studii au ajuns la concluzia că infecția Covid-19 nu este responsabilă de această formă de hepatită. Coronavirusul nu a fost detectat în ficatul copiilor bolnavi studiați și proporția copiilor care prezentau anticorpi contra Covid-19 era similară celei a copiilor neafectați de aceste hepatite.
Studiile au fost realizate de cercetători din Scoția și Anglia. Ele susțin că adevărata cauză o reprezintă un virsul comun, numit AAV2 (virus adeno-asociat 2), detectat la un nivel ridicat în cazul copiilor bolnavi. În mod normal, acest virus nu este cunoscut ca fiind cauza unei boli. El nu se poate replica singur și are nevoie pentru aceasta de un alt virus, un adenovirus, sau mai rar de virusul herpesului (HHV6).
La ora actuală, cercetătorii cred că o co-infecție a celor două virusuri (AAV2 și adenovirus sau HHV6) este cea mai bună explicație pentru aceste cazuri de hepatită.
Cred că este o explicație plauzibilă pentru aceste cazuri, a declarat Deirde Kelly, profesor de hepatologie pediatrică la Universitatea din Birmingham, care nu este implicată în aceste studii. Pare că această co-infecție joacă un rol cheie, mai spune aceasta, citată de Le Point.
”Dar nu se înțelege de ce unii copii fac forme grave de boală și necesită grefă. O posibilitate ar putea fi o co-infecție cu mai mult decât un virus, a mai spus prof. Kelly.
Totuși, cercetătorii nu-și explică de ce aceste cazuri apar acum. O ipoteză ar fi că izolarea legată de pandemie a avut o influență, în sensul că a modificat circulația obișnuită a altor virusuri sau i-a împiedicat pe copii să aibă sistemul imunitar capabil de a face față virusurilor cu care s-au confrutat mai rar.