Unde trebuie să vă adresați dacă nu ați primit tichetele sociale de 250 lei sau nu sunteți pe listă
Poşta Română va finaliza procesul de distribuire a tichetelor sociale de 250 lei, până la sfârşitul acestei săptămâni, la acest moment fiind emise toate cele 2,5 milioane de carduri pe care se încarcă ajutorul pentru alimente şi mese calde, informează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Cei care nu se află pe lista beneficarilor eligibili, trebuie să știe că trebuie să se adreseze Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, susțin oficialii de la MIPE. Dacă nu vi s-a livrat cardul, acesta ”poate fi solicitat Poştei Române”.
Suma de 250 de lei se acordă o dată la două luni, până în luna decembrie, prin programul „Sprijin pentru România” iar cardurile sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor.
„Este un moment de referinţă pentru acest program. Printr-o mobilizare exemplară din partea tuturor părţilor implicate, reuşim să trecem peste cea mai grea parte a acestui proces, mai exact emiterea şi distribuirea celor 2,5 milioane de carduri. Sunt bucuros că am depăşit toate dificultăţile, pentru a operaţionaliza această măsură prin care acordăm 1.000 de lei în patru tranşe pentru alimente şi mese calde. Cel mai important aspect este următorul: toţi beneficarii eligibili vor primi cardurile, personal mă asigur că se efectuează toate verificările în acest sens. În final, salut buna colaborare cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Poşta Română şi emitenţii de carduri, fiecare având un rol vital pentru sprijinirea românilor aflaţi în nevoie”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.
Ministrul spune că nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin, chiar dacă nu au fost găsiți la domiciliu sau nu au răspuns avizării reprezentanţilor operatorului poştal.
„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficarilor eligibili, menţionăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Cât despre informaţiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poştei Române”, se arată în comunicatul MIPE.
Categoriile de persoane care primesc voucherele sociale sunt următoarele: pensionarii din sistemul public de pensii ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.
Listele cu beneficiari vor fi actualizate lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), măsura fiind luată pentru a se verifica eventuale modificări intervenite faţă de listele anterioare.
Citește și Ce produse alimentare se pot cumpăra cu tichetele sociale de 250 lei