Micii fermieri susțin că România riscă să piardă din banii alocați de UE pentru perioada de tranziție

Publicat: 28 iul. 2022, 19:15, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Micii fermieri susțin că România riscă să piardă din banii alocați de UE pentru perioada de tranziție

Uniunea ,,Salvăm Țăranul Român” (USTR) atrage atenția că România riscă să piardă din banii alocați de UE agriculturii pentru perioada de tranziție, sume care ar putea să fie direcționate către micii fermieri sau IMM-urile din sectorul procesării.

În contextul observațiilor transmise României de câtre Comisia Europeană pentru PNS 2023-2027, compartimentele de Dezvoltare Rurală și Politici Agricole din cadrul USTR  ,,solicită MADR o poziție oficială și o întâlnire de urgență”, se arată într-un comunicat al organizației.

USTR a făcut o serie de propuneri Ministerului Agriculturii cu pivire la PNS. În același timp, Uniunea trage și un semnal de alarmă referitor la fondurile alocate agriculturii în perioada de tranziție 2021-2022. Astfel, pe pilonul II. Dezvoltare Rurală, România a beneficiat de un buget de aproximativ 3,4 miliarde euro doar finanțare nerambursabilă din partea Comisiei Europene, iar la această dată au fost contractate și plătite proiecte de doar 430 milioane euro.

”O sumă importantă acordată României pentru perioada de Tranziție va rămâne necheltuită, acum, AFIR mai are disponibili aproximativ 800 000 euro, bani care pot fi direcționați către fermierii mici și IMM-uri din procesare, în procent de 5% din totalul bugetului de Tranziție în contextul crizei provocate de razboiul din Ucraina”, arată USTR.

În prezent, sumele de care pot beneficia fermele de familie, fermele mici, gospodăria țărănească și tinerii fermieri sunt de 15.000 euro/fermă, respectiv 100.000 euro/IMM-urile care activează în domeniul procesării. La acestea se pot adăuga 25 milioane de euro din rezerva de criză a Uniunii Europene, bani alocați României la care statul român poate pune încă 50 milioane euro din bugetul național, conform derogărilor Comisiei Europene (200 % contribuția statului membru).

Pentru ce solicită bani micii fermieri

Fermierii cer suplimentarea bugetului pentru Microgranturile de 5.000 euro, astfel încât toți beneficiarii eligibili, înscriși în program, să fie finanțați.

De asemenea, ei mai susțin alocarea unui ajutor de stat de minim 30.000 euro/ferma cu finanțare europeană de 50 % și 50% finanțare  de la bugetul de stat.

„Vă reamintim faptul că banii alocați României în perioada de Tranziție se pierd, neputând fi reportați în PNS 2023-2027, dacă nu sunt cheltuiți până la finalul anului 2023. În contexul pandamiei de COVID -19, în contextul razboiului din Ucraina, cel al creșterii prețurilor la energie, combustibili,  îngrășăminte, inputuri, etc, România nu a oferit nici un sprijin financiar din bugetul national, așa cum au facut-o celelalte state ale UE (Italia, Franța, Polonia, Germania, etc) fermierii din România fiind într-o competiție total inegală cu aceștia”, arată uSTR.

În același timp, micii fermieri mai vor să fie suplimentată suma pentru Sm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri cu cel puțin bugetul rămas de la Dm 6.1 Instalarea Tinerilor Fermieri   – Diaspora (20 milioane euro avându-se în vedere faptul că foarte multe proiecte eligibile au ramas fără finanțare, iar nevoia de întinerire a generațiilor de fermieri este una deja acută și cel puțin la nivel declarativ această nevoie se regăsește și in declarațiile oficiale ale conducerii MADR, după cum susțin membrii USTR.