Dobânzile bancare ar putea scădea
Dobânzile bancare ar putea deveni mai mici, în scurt timp, ca măsură de sprijinire a economiei naționale în perioada de criză. Anunțul a fost făcut de Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, care nu a oferit însă și un orizont de timp.
Una din măsurile ce ar trebui luate, în această perioadă de criză, vizează domeniul bancar. Este asul pe care țara noastră îl are, comparativ cu economiile dezvoltate.
„România are un atu, față de multe alte țări din regiune: mai este loc ca politica monetară să vină să susțină, din spate, mai este loc ca dobânzile să scadă, de acolo putem să mai dăm încă un impuls economiei alături de politica fiscală care merge, dar nu mai are foarte mult spațiu. În alte țări din Uniunea Europeană dobânzile sunt deja la zero sau deja negative și nu mai este loc”, a declarat joi seară, la B1 TV, Florin Cîțu.
Acesta a spus că statul va continua să injecteze bani în economie și a dat drept exemplu deciziile deja luate, cum ar fi prelungirea unor măsuri fiscale de colectare, fapt ce a lăsat 16 miliarde de lei companiilor, drept capital de lucru. La acestea se adaugă rambursarea unui plus de 3 miliarde de lei din taxa pe valoare adăugată sau 1 miliard de lei, în programul „Start up Nation”.
În prezent, dobânda practicată de Banca Națională a României este de 1,5% la dobânda de politică monetară, 2% la facilitatea de creditare și 1% la facilitatea de depozit. Nivelul a fost stabilit ultima dată în 6 august 2020 și a reprezentat a treia scădere a dobânzii în acest an, după ce se mai operaseră modificări pe 2 iunie 2020 (1,75% / 2,25% / 1,25%) și pe 23 martie 2020 (2,00% / 2,50% / 1,50%).
Anterior nu se mai schimbase nimic de doi ani, respectiv din 8 mai 2018, când nivelul era de 2,50%, 3,50%, respectiv 1,50%.