Războiul din Ucraina: Primul transport de cereale a plecat dintr-un port din sudul Odesei
Prima navă care transportă cereale a părăsit un port ucrainean în baza unui acord de referință cu Rusia, transmite BBC.
Oficialii turci și ucraineni spun că nava a părăsit portul din sudul Odesa luni dimineață, ora locală.
Rusia blochează porturile ucrainene din luna februarie, dar cele două părți au convenit asupra unui acord pentru reluarea transporturilor.
Se speră că acordul va atenua criza alimentară globală și va scădea prețul cerealelor.
Turcia a declarat că nava sub pavilion Sierra Leone, Razoni, va andoca în Liban, adăugând că sunt planificate transporturi suplimentare în următoarele săptămâni.
Centrul Comun de Coordonare, înființat la Istanbul în temeiul acordului, a declarat că nava transporta aproximativ 26.000 de tone de porumb și că era de așteptat să ajungă în apele turcești pentru inspecție marți.
„Astăzi, Ucraina, împreună cu partenerii, face încă un pas pentru a preveni foamea în lume”, a scris ministrul ucrainean al infrastructurii, Alexander Kubrakov, pe Facebook.
„Deblocarea porturilor va oferi economiei venituri în valută de cel puțin 1 miliard de dolari și o oportunitate pentru sectorul agricol de planificare pentru anul viitor”.
Kubrakov a adăugat că alte 16 nave așteaptă să plece în porturile regiunii Odesa în săptămânile următoare.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat plecarea navei și a salutat Turcia pentru rolul său în munca de implementare a acordului.
Acordul de luna trecută – intermediat de ONU și Turcia – va dura 120 de zile și poate fi reînnoit dacă ambele părți sunt de acord.
Blocarea cerealelor din Ucraina a generat o criză alimentară globală, produse pe bază de grâu, cum ar fi pâinea și pastele, devenind mai scumpe, ca și uleiurile de comestibile și îngrășămintele.
Rusia și Ucraina asigură împreună aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu. În 2019, Ucraina a reprezentat 16% din livrările de porumb din lume și 42% din uleiul de floarea-soarelui, conform datelor ONU.
Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a numit transportul o „uşurare pentru lume” şi a îndemnat Moscova să „respecte partea sa din acord”.