Cotația grâului s-a prăbușit în Ucraina, în lipsa spaților de depozitare. Preț de nimic pentru fermieri

Publicat: 01 aug. 2022, 14:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Cotația grâului s-a prăbușit în Ucraina, în lipsa spaților de depozitare. Preț de nimic pentru fermieri

Deși recolta de cereale a Ucrainei va fi cu mult mai mică în acest an, prețurile s-au redus semnificativ, în lipsa spațiilor de depozitare, dar și a blocării exporturilor, după ocuparea porturilor de la Marea Neagră de către ruși. Grâul, de exemplu, a ajuns să se vândă cu 2200 grivne/tonă (circa 60 de dolari pe tonă), față de 300 de dolari pe tonî în urmă cu un an, pentru că fermierii nu au spații de stocare.

Șeful administrației districtului Podilsk, Mykhailo Lazarenko, susține că fermierii care au propriile lor depozite sau închiriază depozite se așteaptă la un preț mai bun, potrivit suspilne.media. Ceilalți sunt nevoiți să vândă, însă, la prețuri de nimic. Înainte de război, agricultorii își transportau singuri cerealele până în portul Izmail, acum, însă, se tem de bombardamente.

Chiar dacă semnarea acordului privind reluarea exportului de cereale din Ucraina constituie o veste bună, în practică, este destul de greu de pus în practică.

„Fermierii trebuie să fie convinși să aducă cereale în porturi. Acum este periculos. Chiar dacă se deschid, cine va transporta, dacă rachetele pot lovi în fiecare zi infrastructura portuară? Trebuie să ne îndreptăm cu calm spre încheierea de acorduri cu țările NATO, Turcia sau România pentru a putea folosi în siguranță porturile ucrainene”, atrage atenția expertul în transporturi Oleksandr Zakharov.

Exporturile sunt cu atât mai importante cu cât aduc Ucrainei sume de cel puțin un miliard de dolari pe an. Din cele peste 25 de milioane de tone de cereale ucrainene din recolta de anul trecut rămase în depozite, undeva la șapte milioane de tone au fost exportate pe rute alternative, iar acum se mizează foarte mult pe folosirea portului Odesa.

De altfel, luni, Ucraina a reluat exporturile de cereale pe mare odată cu plecarea unei nave încărcate cu 16.000 tone porumb din portul Odesa, în conformitate cu termenii  acordului internaţional semnat la Istanbul cu Rusia.

În vremuri de pace, Ucraina exporta lunar aproximativ cinci milioane de tone de cereale prin porturile „Odesa”, „Chornomorsk” și „Pivdenniy”. Acum, se mizează pe volume de peste trei milioane de tone prin aceste coridoare.

În iunie, exporturile de cereale s-au ridicat la 2,2 milioane de tone, folosindu-se rute alternative – calea ferată, camioane și Delta Dunării.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat în urmă cu câteva zile că recolta de cereale ar putea să se reducă la jumătate, în acest an, față de volumele obișnuite, din cauza războiului, ceea ce înseamnă undeva la 40 milioane de tone.

Ucraina ocupă locul 5 mondial în producţia de cereale, după Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite şi Canada, potrivit Organizaţiei Mondiale pentru Alimentaţie şi Agricultură.

În 2021, Ucraina a avut o producție record de 86 milioane tone cereale, din care 42 milioane tone de potumb și 33 milioane tone de grâu. Din aceasta, au mers la export peste 22 de milioane de tone de porumb, 18,5 milioane de tone de grâu și aproape 6 milioane de tone de ovăz.