Avertisment șocant al unui medic român: Covid-19, comparat cu HIV și Hepatita B
Un medic român a făcut o asemănare între boala Covid-19 și HIV sau Hepatita B. Conform acestuia, simptomele specifice bolii sunt diferite față de cele de la începutul pandemiei.
În opinia medicului din Iași, Covid-19 este o boală cronică precum HIV sau Hepatita B.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva Iași, Carmen Dorobăţ, avertizează că sunt pacienți care rămân infectați cu Covid-19 deși primesc tratament. Asta înseamnă, în opinia medicului, că boala ar putea deveni cronică, exact ca în cazurile HIV și Hepatita B.
„Această boală poate să devină cronică, nu știm dacă acest virus se elimină din organism și dacă nu rămâne precum virusul HIV sau virusul hepatitei B. Pierderea gustului și a mirosului apare mai rar și nu la început, cum se întâmpla, apare pe parcurs. Sau durerile musculare apăreau în puseu febril după 7-10 zile. Am avut pacienți fără febră care au avut direct dureri musculare. S-au schimbat momentele de apariție în scenă, nu se mai păstrează aceleași reguli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Cuvioasa Parascheva, Carmen Dorobăţ.
Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford arată că majoritatea pacienților cu coronavirus au simptome specifice bolii chiar și la 2-3 luni de la infectare.
Unii dintre pacienții infectați se confruntă cu oboseală, anxietate şi dificultăţi de respiraţie. Conform studiului citat de Mediafax, cele mai comune probleme sunt persistenţa tusei şi oboseala.
Rezultatele studiului arată că 64% dintre pacienţi aveau dificultăţi de respiraţie la câteva luni de la infectarea cu coronavirus.