ANPC pregătește un Ghid de bune practici privind comercializarea produselor „halal”
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), împreună cu Muftiatul Cultului Musulman din România vor realiza un ghid de bune practici privind comercializarea produselor „halal” pe plan local.
Decizia a fost luată în urma unei întâlniri între preşedintele ANCPC, Horia Constantinescu, şi muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Murat.
Tema principală a întrevederii a fost modul în care Autoritatea poate verifica dacă produsele aflate pe piaţa din România, produse aici sau importate, sub marca „halal” respectă această tehnologie de producţie, nefiind vorba doar despre carne, ci şi alte produse care pot conţine emulgatori sau aditivi pe bază de grăsimi vegetale sau animale, care nu se încadrează în normele „halal”.
„Muftiul Iusuf Murat a menţionat temerea membrilor comunităţii religioase pe care o conduce, că nu toţi comercianţii de astfel de produse deţin autorizaţiile speciale pentru comercializarea „halal”, care în România, sunt puse la dispoziţie de Muftiat şi de o serie de ONG-uri de profil, afişarea menţiunii, fără a fi în concordanţă cu calităţile produsului, constituind, de fapt, o practică comercială înşelătoare pentru consumator. Acest lucru este foarte important pentru coreligionarii săi, care doresc să respecte prevederile religiei islamice, din acest punct de vedere, şi care ar vrea să se asigure că pot avea încredere că ceea ce cumpără este conform cu eticheta afişată. Preşedintele ANPC şi-a manifestat deschiderea către o colaborare între cele două instituţii pe această temă, urmând ca, în cel mai scurt, timp, să fie conceput un ghid de bune practici pe zona produselor halal, care să fie diseminat operatorilor economici, să aibă loc apoi o campanie de consiliere şi prevenţie şi, după ce aceste etape vor fi parcurse să se realizeze o verificare în piaţă a deţinerii autorizaţiilor specifice de către comercianţi”, se arată în comunicat.