Studiu: Femeile vegetariene sunt mai expuse fracturilor de șold
Un studiu britanic de amploare demonstrează că femeile vegetariene au un risc mai mare de fractură de șold odată cu înaintarea în vârstă, transmite The Guardian.
Evident, asta nu înseamnă că femeile trebuie să mănânce carne la fiecare masă.
După 22 de ani de cercetări în privința dietei a 26.000 de femei, doctorul James Webster de la Universitatea Leeds a ajuns la concluzia că vegetarienele prezintă un risc mai mare de fractură de șold odată cu înaintarea în vârstă, comparativ cu semenele lor care manâncă și carne.
Riscul ar crește chiar cu 30% în cazul femeilor care au renunțat la proteinele de origine animală, susține articolul care prezintă acest studiu din The Guardian.
Cercetătorii înclină să creadă că lipsa unor nutrieți esențiali pe care îi găsim doar în carne fragilizează sistemul osos și afectează sistemul muscular.
Chiar și așa cercetătorii spun că vegetarienele nu trebuie să abandoneze acest regim. Dar dr. Webster, care coordonează acest studiu, nuanțează acest mesaj. A fi vegetarian este ceva bun pentru sănătate în general, inclusiv pentru planetă. Dar trebuie să fiți atenți la ceea ce mâncați, la nutrienții ingerați și la cei pe care nu-i ingerați atunci când ați renunțat la carne și pește, mai spune acesta.
Asta nu înseamnă, potrivit doctorului James Webster, că trebuie trecut în cealaltă extremă: abuz de carne. Și asta deoarece s-a dovedit că mai puțină carne ajută la reducerea riscului de diabet, obezitate, boli cardiovasculare și cancer.
Concluzia? Este că e nevoie de o dietă echilibrată și înlocuirea cărnii cu alimente care conțin aceiași nutrienți. Dr. Webseter recomandă în special cereale îmbogățite cu fier și vitamina B12, dar și nuci, leguminoase și semințe bogate în proteine. De asemenea, este important să se asigure un aport adecvat de calciu și vitamina D.