Veste bună referitoare la ratingul de țară al României
În pofida crizei economice, România își păstrează ratingul de țară, ceea ce înseamnă că-și conservă gradul de atractivitate pentru investitorii străini și se poate împrumuta la același nivel scăzut al dobânzilor, în piața internațională.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri seara, ratingul suveran al României la „BBB minus” cu perspectivă negative. Este ultima notă din categoria „investment-grade”, recomandată pentru investiţii, a anunţat Fitch într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.
Potrivit agenţiei de evaluare, ratingul României este susţinut de nivelul moderat al datoriei guvernamentale, precum şi de un PIB per capita şi indicatorii privind guvernanţa şi dezvoltarea umană, care sunt peste cele ale altor ţări care beneficiază de un rating din categoria „BBB”. Însă acestea puncte tari sunt contrabalansate de un deficit bugetar şi un deficit de cont curent mari, comparativ cu ale altor ţări.
„Perspectiva negativă reflectă deteriorarea finanţelor publice din cauza unor politici pro-ciclice din ultimii ani, precum şi impactul pandemiei de coronavirus asupra performanţelor economice şi fiscale. Deşi Fitch se aşteaptă ca economia să îşi revină începând din 2021, incertitudinea cu privire la evoluţiile politice, combinată cu o nouă explozie a numărului de cazuri de infecţie, atât pe plan intern cât şi la nivel global, continuă să afecteze perspectiva economică şi fiscal”, susţine Fitch Ratings.
„V de la Victorie”
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a salutat această veste ca pe o mare reușită.
„Victorie! Fitch a menținut rating-ul de țară pentru România. În plus, agenția de rating spune foarte clar că PNL NU crește taxe în 2021 :The ruling centre-right PNL administration has pledged to focus on efficiency and targeted measures rather than tax increases to reduce the deficit…”, a postat Cîțu pe Facebook.
Analiştii Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental al României să atingă un maxim istoric de 9,5% din PIB la finele acestui an, pe fondul creşterii rapide a cheltuielilor din cauza pandemiei, al majorării pensiilor din septembrie, al accelerării cheltuielilor de capital şi diminuării veniturilor. Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental să se reducă la 6,8% în 2021 şi 4,5% în 2022, ca urmare a revenirii veniturilor şi eliminării măsurilor de susţinere.
În urmă cu trei zile, agenţia Moody’s anunța că menţine ratingul de ţară pentru România în evaluarea pe care a făcut-o. În această perioadă, toate cele trei agenţii de rating, Moody’s, Fitch şi Standard and Poor’s, fac o evaluare a ratingului de ţară pentru România.
Ultima evaluare a fost Baa3 (Negativ), o treaptă inferioară față de precedenta, din 2018, Baa3 (Stabil), ce oferă un nivel mediu de încredere al investitorilor.