Europa: Aproape 190 de persoane afectate de virusul Nilului occidental. Infecția cu acest virus poate fi letală

Publicat: 14 aug. 2022, 18:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Europa: Aproape 190 de persoane afectate de virusul Nilului occidental. Infecția cu acest virus poate fi letală
coronavirus

În acest an, în Uniunea Europeană, aproape 190 de persoane au fost infectate cu virusul Nilului occidental (Virusul West Nile), potrivit datelor furnizate de Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC), transmit dpa și 7sur7.

Țările unde s-au înregistrat cazuri de infecție cu acest virus sunt: Italia – 144 de cazuri din care 2 mortale, Grecia –39, Austria – 2, România – 2, Slovacia -1.

Serbia, care nu face parte din UE, a recenzat 34 de infecții, din care 3 mortale.

Potrivit ECDC, sezonul de transmitere a virusului Nilului occidental este din iunie până în noiembrie.

Virusul Nilului occidental este transmis prin înțepăturile de țânțari. Păsările formează rezervorul natural, țânțarii fiind vectorul spre oameni, maimuțe, câini, pisici sau cai.

Anul 1996

Institutul Național pentru Sănătate Publică precizează că infecție West Nile e o boală infecțioasă produsă de virusul West Nile (VWN) transmis prin înțepătura de țânțar. La om, în majoritatea cazurilor, infecția are manifestări subclinice, iar când acestea sunt tipice, spectrul clinic și severitatea pot fi foarte variate.

Factori favorizanți pentru apariția epidemiilor în Europa sunt modificările de ordin climatic (temperaturi ridicate, valurile de căldură ce urmează ploilor abundente) precum și intensificarea circulației de călători și mărfuri. În anul 1996, România s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa. În acel an, s-au înregistrat 352 de cazuri de neuroinfecție West Nile.

Semne și simptome

Semnele și simptomele acestei infecții sunt: febră, cefalee, vărsături, diaree, stare de oboseală, erupții cutanate.

În cazul unui număr mic de persoane infectate se poare ajunge la afectarea sistemului nervos: inflamația creierului (encefalită) sau a membranelor din jurul creierului și măduvei spinării (meningită).

În această situație, persoana respectivă prezintă febră mare, dureri puternice de cap, rigiditatea gâtului, dezorientare și confuzie, paralizie parțială, comă. Netratată această neuroinfecție poate pune viața în pericol.