CE începe să relaxeze reglementările în agricultură. Ce scutire se pregătește
Comisia Europeană a decis, în contextul unor iminente probleme în aprovizionarea cu alimente, să relaxeze reglementările impuse anterior fermierilor, în urma numeroaselor solicitări, în ideea de a facilita o mai mare producţie de alimente.
Un prim pas în acest sens este faptul că Comisia a propus o scutire de un an de la regulile privind rotaţia culturilor şi a obligaţiei de a converti terenurile arabile în pârloage.
Așa cum se știe, reforma politicii agricole a UE, care va intra în vigoare în 2023, a condus la standarde de mediu mai stricte pentru agricultură, ceea ce înseamnă cerinţe pentru fermieri să protejeze solul prin necultivarea aceloraşi culturi pe acelaşi teren timp de mai mulţi ani la rând.
Din cauza războiului din Ucraina, s-au înmulţit, însă, solicitările pentru ca aceste standarde de protecţie a mediului să fie relaxate, în ideea de a putea fi produse mai multe cereale, mai ales că s-au redus cantităţile care pot fi transportate din porturile ucrainene afectate de război. Fiecare tonă de cereale produsă în UE va ajuta la creşterea securităţii alimentare mondiale, a anunţat Comisia.
Ce decizie au luat nemții
Printre primele țări care au reacționat deja la intenția CE de relaxare a reglementărilor privind mediul, se află Austria, care a fost de acord cu propunerea Comisiei Europene de a prelungi utilizarea pârloagelor pentru producţia agricolă până la finele lui 2023.
În acelaşi timp, ministrul german al Agriculturii, Cem Ozdemir a venit cu o propunere pentru permite fermierilor să utilizeze o parte mai mare din terenurile lor.
Astfel, Berlinul urmează să suspende, pentru un an, noile reglementări UE privind rotaţia culturilor. În timp ce parlamentarii şi asociaţiile fermierilor au salutat această propunere, ONG-ul de mediu Greenpeace l-a criticat în termeni duri pe ministrul Agriculturii pentru că a cedat în faţa presiunilor venite din partea lobby-ului sectorului agricol.