În China, seceta face prăpăd; fluviul Yangtze a secat în mai multe locuri
Seceta cruntă din unele locuri lovește serios și China. Ba, chiar atinge cote alarmante, pe care nu le-a mai atins de multă vreme. Mai multe porțiuni ale fluviului Yangtze, cel mai lung care traversează țara asiatică, au secat de tot. Nici picătură de apă nu mai e acolo.
Și vorbim despre al treilea fluviu ca mărime din lume, care furnizează apă potabilă la peste 400 de milioane de chinezi! De asemenea, este esențial pentru lanțul global de aprovizionare. La fel ca fluviul, au secat și mai mulți afluenți ai acestuia.
Nivelurile Yangtze sunt deosebit de scăzute în orașul Wuhan, unde oamenii pot fi văzuți mergând pe albia aproape uscată a râului. Lucrurile nu stau mai bine nici în Chongqing, o metropolă din sud-vest, unde nivelul apei a scăzut într-atât încât au ieșit la iveală mai multe statui budiste scufundate în urmă cu șase sute de ani.
Debitul de apă pe trunchiul principal al Yangtze este cu peste 50% mai mic decât media ultimilor cinci ani. The Guardian relatează că în toată China s-a dat avertizare de secetă, începând cu weekend-ul trecut. Lipsa de precipitații a afectat cel puțin 2,46 milioane de oameni și 2,2 milioane de hectare de teren agricol în Sichuan, Hebei, Hunan, Jiangxi, Anhui și Chongqing.
În zonele cele mai afectate, 980 de milioane de metri cubi de apă au fost eliberați din rezervoare pentru a echilibra lipsurile. În special, în provincia de sud-vest, nivelul râurilor este îngrijorător din punct de vedere energetic. De el depind cam 80% din sectorul hidroelectric pentru aprovizionarea cu energie electrică.
Mai mult, în zonele cele mai afectate de canicula din ultimele săptămâni, cererea de energie a crescut cu 25%. În acest sens, multe grupuri mari precum Toyota, Foxconn și Tesla au fost nevoite să-și suspende afacerile.