Ciucu: SRL-ul pentru microproiectare urbană va permite reducerea costurilor şi a timpului de proiectare
Societatea cu răspundere limitată care să realizeze microproiectare urbană şi peisagistică va permite o mai bună coordonare şi etapizare a investiţiilor, dar şi reducerea costurilor şi a timpului de proiectare, afirmă primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.
Edilul subliniază că va fi vorba despre o mică firmă (cel mult 15 angajaţi), „puternică în angrenajul instituţional”, cu un CA profesionist, nepolitizat.
Precizările sunt făcute după ce edilul a constatat că propunerea sa, aflată în dezbatere publică, a atras critici în mediul online.
„Înţeleg neîncrederea asta generalizată, dar această firmă nu are cum să sifoneze bani sau cum să căpuşeze primăria. Din contră! Aveţi încredere, nu am timp de astfel de lucruri, mie îmi stă mintea doar la cum să fac să meargă lucrurile mai bine şi mai repede. Ne confruntăm cu o lipsă de specialişti în administraţie, am întors-o pe toate părţile, este singura soluţie. Nu este mult (nu sunt zeci de companii), nu este mare (va avea sub 15 angajaţi) este extrem de necesară”, scrie Ciucu, pe Facebook.
El menţionează că în prezent, în domeniul urbanismului, nu există „niciun fel de coordonare” sau o viziune unitară şi că se acţionează „disparat, ad-hoc, haotic, neplanificat”.
„Primăria Generală şi primăriile sectoarelor nu mai au nişte centre integratoare de proiectare urbană, cum era pe vremuri ‘Proiect Bucureşti’. Nu mai au un loc în care memoria instituţională să rămână după diferitele schimbări politice. Fără să jignesc pe nimeni, să nu-mi fie luat în nume de rău, dar arhitecţii şefi s-au cam transformat cu timpul în nişte funcţionari care dau vize şi cer avize. Lipseşte viziunea pe termen lung şi coordonarea. Suntem dependenţi exclusiv de ceea ce ne oferă piaţa firmelor de urbanism, arhitectură, peisagistică”, precizează edilul.
El reaminteşte că a fost „unul dintre vârfurile de lance care s-au opus” înfiinţării societăţilor comerciale subordonate PMB, în timpul administraţiei Firea, dar că la momentul respectiv nu a atacat ideea de companie municipală în sine, ci „ideea de a face 22 dintr-o dată”. Ciucu adaugă că era „o imposibilitate managerială să faci să funcţioneze eficient” un număr atât de mare de companii, cu mii de angajaţi, cu zeci de conduceri, cu nevoi de sedii, utilaje şi echipamente.
„Am spus-o şi atunci: 1, 2, 3 companii bine puse la punct pe zone în care nu ai piaţă competitivă şi ai monopol de facto (utilităţi) pot fi o soluţie. Nu am atacat ideea de companie municipală (şi alte oraşe mari au astfel de companii) ci numărul lor. O diferenţă de grad, nu de natură. Cele mai multe nu-şi justificau existenţa”, scrie preşedintele PNL Bucureşti.
Un alt argument adus în favoarea înfiinţării SRL-ului este faptul că nu pot fi angajaţi urbanişti, arhitecţi, peisagişti sau experţi în mobilitate urbană, cu experienţă, la un salariu de 3.000 – 4.000 de lei, în condiţiile în care piaţa privată le oferă salarii de două – trei ori mai mari. De asemenea, posturile în administraţie sunt blocate.
Printre avantaje, Ciprian Ciucu invocă „o mult mai bună coordonare şi etapizare” a investiţiilor din aria urbanismului (străzi, parcuri, piaţete, diferite spaţii verzi, locuri de joacă, parcări etc). Alte beneficii ar consta în diminuarea costurilor şi reducerea timpului de proiectare „cu multe” luni.
„În loc să stăm pentru fiecare proiecţel (ex. piaţetă, colţ verde) să facem achiziţii publice care durează enorm sau sunt contestate şi blocate, acestea pot fi proiectate rapid, pe parcursul unei singure luni, de către proprii angajaţi. (…) Va fi mult mai ieftin să plăteşti 15 salarii decât să contractezi zeci de proiectări de scuaruri, de piaţete, de parcări la sol, de locuri de joacă”, argumentează primarul Sectorului 6.
Un alt avantaj l-ar reprezenta creşterea expertizei proprii şi „menţinerea memoriei” instituţionale. Totodată, în cazul proiectelor mari, precum Lacul Morii sau Strada Liniei, administraţia are nevoie de experţi care să discute cu proiectanţii externi „de la egal la egal”. Acest SRL ar urma să asigure şi recepţiile şi controlul calităţii, menţionează Ciprian Ciucu.