Moderna dă în judecată Pfizer-BioNTech pentru copierea tehnologiei sale de producere a vaccinului contra Covid
Compania americană Moderna a anunțat, vineri, că a depus plângere contra Pfizer și BioNTech pe care le acuză că i-au copiat tehnologia pentru a dezvolta vaccinul lor contra coronavirusului, anunță Washington Post, deschizând calea unei tranșări juridice între companii de prim plan, în lupta pentru combaterea pandemiei.
Shannon Thyme Klinger, directoarea juridică a companiei Moderna, a declarat vineri, 26 august: Credem că Pfizer și BioNTech au copiat ilegal invențiile companiei Moderna și continuă să le folosească fără autorizație.
Această dispută juridică între doi principali producători de vaccinuri ARN mesager , cele mai eficace în lupta contra Covid-19, subliniază importanța provocărilor concurenței între Pfizer, un gigant farmaceutic la nivel global, și Moderna, un start-up de biotehnologie din Massachusetts.
Moderna nu a vândut niciodată nimic înainte ca Food and Drug Administration (FDA), autoritatea sanitară americală, să-i acorde autorizația de urgență pentru vaccinul său în 2020. Cu vaccinurile lor contra coronavirusului, Moderna și Pfizer-BioNTech au obținut miliarde de dolari, subliniază cotidianul Washington Post.
Procesele privind brevetele, care sunt frecvente în domeniul biotech, durează în general câțiva ani. Ar putea să treacă trei până la cinci ani, înainte ca disputa între Moderna și Pfizer-BioNTech să fie rezolvată”.
Moderna nu a cerut retragerea de pe piață a vaccinului Pfizer, recunoscând că el este necesar pentru ”a asigura un acces constant la aceste tratamente care salvează vieți”.
Pfizer s-a apărat public luna trecută contra unei alte plângeri depuse de compania germană CureVac, scrie Courrier international.
Moderna lucrează la vaccinurile ARN mesager de la înființare în 2010, în timp ce Pfizer s-a asociat producătorului german BioNTech, ”un alt pionier al acestei tehnologii”, la începutul pandemiei.
Cele două societăți ”au produs vaccinuri într-un timp record atunci când coronavirusul se răspândea în 2020”.
În lume, de la începutul pandemiei, Covid-19 a provocat 6,4 milioane de decese.