Gripa: Un nou vaccin universal își dovedește eficacitatea
Cercetătorii de la Universitatea Georgia au pus la punct și au dovedit eficacitatea unui vaccin unic contra gripei sezoniere, transmite Sante magazine.
De mai mulți ani, cercetătorii încearcă să realizeze un vaccin unic, universal contra gripei care să nu mai fie modificat în fiecare an. Iată că un studiu publicat în revista ”Plus Pathogens” anunță conceperea și testarea unui vaccin contra virusurilor gripale.
Gripa este o infecție virală acută contagioasă, provocată de virusul gripal, care există în trei tipuri: A, B și C.
Actualul vaccin acționează asupra antigenei numite hemaglutinina. Aceasta se află la suprafața virusului și suferă modificări frecvente. Este motivul pentru care anual se reface formula vaccinului. Compoziția vaccinului se adaptează în funcție de sușele virale aflate în circulație.
Totuși, așa cum transmite acest studiu, eficacitatea lui este imprevizibilă și poate fi mai scăzută cu aproximativ 20% din cauza modificărilor constante ale hemaglutininei. În consecință, gripa continuă să reprezinte un risc ridicat pentru sănătatea oamenilor, pe tot globul.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aceste epidemii anuale sunt responsabile pentru aproximativ 5 milioane de cazuri de boală gravă și pentru cele între 290.000 și 650.000 de decese.
Pentru proiectul lor de vaccin, cercetătorii de la Universitatea din Georgia au decis să acționeze asupra elementelor mai puțin variabile ale virusului, comparativ cu hemaglutinina: subtipuri de proteine numite multi-neuraminidaze. Ei au administrat șoarecilor un prototip de vaccin care stimulează sistemul imunitar și care conține neuraminidaze. Studiul arată că șoarecii au fost protejați contra variantelor sezoniere ale gripei A și B, inclusiv contra virusurilor cu potențial pandemic (H1N1, H5N1, H3N2…).
Am pus la punct o entitate vaccinală unică și universală (…), care și-a dovedit eficacitatea pentru a conferi o largă și crescută protecție contra virusurilor gripei A și B antigenic divesificate la șoareci tineri și vârstnici, spune dr. Sang-Moo Kang, autorul principal al studiului.
Acest studiu furnizează informații importante pentru dezvoltarea unui vaccin univesal contra gripei, care induce o imunitate extinsă contra a două variante gripale A și B în cazul persoanelor tinere și vârstnice, mai spune acesta.
În etapa următoare, cercetătorii vor efectua teste clinice pe dihori, care au căi respiratorii asemănătoare celor ale omului.