Din cauza războiului, Rusia riscă o criză a muniției și echipamentelor militare. În cât timp s-ar produce
Până la sfârșitul anului 2022, Rusia se va confrunta cu o lipsă acută de obuze, artilerie și vehicule blindate, arată o analiză a publicației Insider.
„Șase luni de război pentru Rusia au dus nu numai la pierderi umane colosale, ireparabile, ci și la un consum uriaș de arme și echipamente militare: există deja pe stoc foarte puține rachete ghidate, obuzele pentru artilerie și vehicule blindate vor fi epuizate până la sfârșitul anului, iar starea aviației militare nu permite o campanie aeriană la scară largă.
Din cauza sancțiunilor, Rusia nu poate continua producția industrială de arme la nivel normal și nu poate reface stocurile de arme care se apropie rapid de sfârșit”, susșine Insider.
Potrivit analizei publicației, în șase luni de agresiune împotriva Ucrainei, Rusia a trebuit să consume cel puțin 7 milioane de obuze, excluzând pierderea depozitelor din prima linie ca urmare a atacurilor ucrainene.
„Păstrând intensitatea războiului la nivelul actual, Moscova se va confrunta cu o adevărată foamete de proiectile până la sfârșitul anului 2022 și, pentru a economisi bani, va trebui să reducă utilizarea artileriei”, se arată în text.
Efectul uzurii echipamentelor
Autorul notează, de asemenea, problema uzurii armamentului greu. În același timp, dacă ghidajele de pe mai multe sisteme de lansare, cu o întreținere adecvată, au o durată lungă de viață, armele cu pușcă de artilerie, cum ar fi tunurile de tancuri, se uzează mult mai repede.
Potrivit publicației, până la sfârșitul anului 2022, uzura artileriei în sine va duce la o scădere bruscă a eficacității acesteia.
Astfel, nevoia acută preconizată de proiectile ar trebui să coincidă cu lipsa tot mai mare de tunuri de artilerie.
În același timp, după cum scrie The Insider, „lucrurile nu merg deloc bine” în producția de artilerie și muniție.
„Fiind deconectați de la furnizarea de echipamente, piese de schimb și materiale occidentale și, în același timp, limitați în resursă umană și productivitatea muncii, producătorii ruși de artilerie și muniție se vor confrunta în mod inevitabil în viitorul apropiat nu atât cu o stagnare cât cu o reducere a producției”, se arată în text.
Rusia are, de asemenea, un deficit tot mai mare de rachete cu rază lungă de acțiune. Cu toate acestea, Rusia maschează acest deficit bombardând orașele ucrainene cu artilerie de rachete cu rază lungă de acțiune și folosind sisteme de apărare aeriană S-300/S-400 pentru a lovi ținte terestre.
Crize multiple
Este puțin probabil ca industria rusă să aibă potențialul de a crește serios producția de rachete nu numai din cauza embargoului asupra aprovizionării cu echipamente și a crizei de personal, ci și din cauza productivității relativ scăzute a muncii, se spune în text.
De asemenea, este menționată o posibilă lipsă de vehicule blindate. „Chiar și ținând cont de livrarea de vehicule blindate, deși nu noi, de la unitățile militare și bazele de depozitare, dacă se menține intensitatea ridicată a ostilităților, cele mai multe vor trebui să meargă la reparații până la sfârșitul anului 2022, cu condiția să nu fie deja distruse”, scrie publicația.
Acesta notează că situația din aviație, „la prima vedere, arată mai bine”. Astăzi, luând în considerare pierderile și defecțiunile, Rusia este încă capabilă să păstreze aproximativ 400 de avioane de luptă de diferite tipuri și aproximativ 360 de elicoptere în apropierea granițelor, deși nu toate sunt avioane de atac.
„Cu toate acestea, Rusia nu a fost în măsură să desfășoare o campanie aeriană la scară largă de la începutul războiului, iar acum capacitățile sale pentru o astfel de campanie au scăzut”, se arată în articol.