Tăcerea care învăluie contraofensiva ucraineană: Cât ar putea recâștiga din teritoriile pierdute și cât mai poate dura războiul
Contraofensiva mult așteptată a Ucrainei pentru recuperarea teritoriilor din regiunea de sud Herson este în plină desfășurare, dar situația de pe front rămâne secretă. Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis jurnaliştilor să raporteze din zona frontului şi a îndemnat presa „să nu pună la îndoială acţiunile comandamentului şi să nu servească drept instrumente suplimentare în mâinile propagandei ruse”. (Presă de stat rusă a susținut că contraofensiva a eșuat chiar înainte să înceapă.)
În acest context, una dintre singurele modalități de a evalua situația pe teren ține de informații open-source. Analistul militar Rob Lee, cercetător senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă (FPRI), a adunat meticulos date operaționale încă de când Rusia și-a început invazia la scară largă, în februarie. Publicația independentă rusă Meduza a vorbit cu Rob Lee despre eforturile Ucrainei de a elibera regiunea Herson de ocupația rusă.
Este armata ucraineană pregătită pentru o ofensivă la scară largă chiar acum?
Este puțin dificil să obții multe informații cu armata ucraineană. Cred că, deoarece există puține puncte de trecere peste fluviul Nipru, ei sunt într-o poziție bună pentru a face o ofensivă în Herson, pentru că este mai greu pentru armata rusă să se aprovizioneze. Au instalat niște bacuri și poduri cu pontoane, dar acestea pot fi vizate de artilerie.
Din acest motiv, Herson este un loc bun pentru o ofensivă, dar au forțele ucrainene suficienți oameni pentru a face o ofensivă foarte rapidă? Este chiar greu de spus. Nu este clar dacă au genul de echipamente precum tancuri, vehicule blindate. Nu este clar câte unități profesioniste au. Multe dintre unitățile pe care le are Ucraina sunt acum formate din rezerviști sau voluntari. Nu sunt la fel de bine pregătiți și, pentru operațiuni ofensive, îți dorești cu adevărat unități bine pregătite, pentru că este mai dificil.
De asemenea, nu este clar dacă au suficiente forțe pentru a conduce o ofensivă în Herson și a domina forțele ruse. Cred că vor avea ceva succes. Vor putea ei să ia înapoi tot Hersonul? Nu știu. Dar cred că vor putea măcar să ia înapoi unele orașe și să aibă un oarecare succes.
Care ar putea fi un obiectiv realist pentru această nouă ofensivă ucraineană? Este realistă eliberarea întregului mal drept al Niprului dintr-o încercare majoră? Sau ar trebui să ne așteptăm la lupte lungi și mici ofensive dintr-un sat în altul?
Cred că va fi mai lent. Spre deosebire de începutul războiului, când Ucraina avea o mulțime de unități bine pregătite cu echipamente noi, fiecare unitate nu mai are efectivul complet de soldați. Ei trebuie să aibă rezerviști, o mare parte din echipamentul nu este în stare maximă – asta face mai dificil să faci o ofensivă foarte rapidă. Deci, este mai probabil să vedem Ucraina făcând un fel de ofensivă de măcinare în care își ia orașele înapoi, dar este nevoie de timp – și ar putea necesita multă artilerie.
Ceea ce poate realiza partea ucraineană depinde de cronologia despre care vorbim. Pe termen scurt, nu cred că vom vedea forțele rusești împinse peste Nipru imediat sau ceva în acest sens. Dar dacă vorbim de lunile care vor urma, o mare parte din asta se reduce la cât de pregătită este Rusia din punct de vedere militar? Au destui voluntari? Pot să strângă suficiente forțe pentru a continua să furnizeze unități pentru a apăra aceste zone?
Există o ipoteză că comandamentul ucrainean încearcă să-i forțeze pe ruși să-și retragă trupele de pe malul drept al râului Nipru doar prin întreruperea liniilor de aprovizionare. Sunteți de acord?
Cred că Ucraina vrea să facă nesustenabilă poziția forțelor ruse la vest de Nipru. Practic, ceea ce încearcă să facă este să facă mai costisitoare pentru Rusia păstrarea Herson-ului. Ei vizează podurile, încearcă să vizeze bacurile; ei încearcă să țintească orice în raza HIMARS, orice fel de ținte staționare de comandă și control, depozite de muniție. Acest lucru face mai dificilă aprovizionarea unităților ruse care luptă în Herson.
Acum că fac o ofensivă și cresc, potențial, cantitatea de artilerie pe care o folosește Ucraina, asta va pune forțele ruse într-o poziție mai dură, pentru că ar putea fi depășite. Ceea ce este opusul a ceea ce s-a întâmplat în Donbas. Deci ne aflăm acum într-o poziție în care, în Herson, Ucraina probabil are un avantaj în materie de artilerie. Probabil că pot trage mai multe obuze în fiecare zi decât poate Rusia și au tiruri mai bune, mai precise, cu rază lungă de acțiune decât are Rusia. Și probabil că ar putea folosi artileria mai eficient acolo decât poate Rusia, pentru că le este mai greu să mute lucrurile.
Cred că există câteva strategii diferite pe care Ucraina le-ar putea urmări. Una este că încearcă să recupereze terenul și acesta este obiectivul în viitorul apropiat. Celălalt este un război de uzură, care pe zi ce trece devine mai costisitor și mai nesustenabil pentru Rusia. Atacurile din Crimeea și alte zone din spatele frontului ar putea face parte din această strategie. Îi este mai dificil Rusiei să se apere peste tot. Asta face ca implicarea Rusiei în război să fie tot mai dificilă, pentru că nu numai că trebuie să apere prima linie, dar trebuie să administreze ceea ce se află în spatele ei.
Dacă ucrainenii ajung pe malul Niprului, care sunt noile mize pentru Ucraina după o astfel de operațiune?
Dacă ucrainenii preiau Niprul înapoi, unul, este o realizare și doi, poate că ajută la menținerea sprijinului occidental. Evident, va fi și o situație de moral. Ar ajuta moralul ucrainean, și l-ar răni pe cel rus.
Va fi greu pentru Ucraina să treacă și să facă o ofensivă pe celălalt mal. Dar chiar dacă ajung la fluviu, Ucraina poate continua să mențină atacuri în spatele liniilor rusești.
De ce s-a început cu Herson în loc de regiunea Donbas sau Zaporijia deunde, dacă ar fi avut succes, ar fi putut ajunge la granițele Crimeei?
În primul rând, nu este încă pe deplin clar ce vedem în Herson – poate că este doar Herson, poate că au contra-ofensive și în altă parte. Probabil va fi mai ușor de luat înapoi Herson decât alte zone.
Unii experți din Rusia cred că, demarând această ofensivă, armata ucraineană și-a pierdut protecția apărării aeriene (că „au ieșit de sub umbrela lor”, ca să spunem așa) și că acest lucru va permite aviației ruse să lovească ucrainenii cu toată puterea. Credeți că acest lucru este adevărat?
Nu sunt sigur dacă este adevărat. Ucraina are diferite tipuri de apărare antiaeriană la sol. Unele sunt sisteme cu rază lungă, sisteme cu rază medie sau scurtă. Deci, pe măsură ce ucrainenii avansează, este foarte probabil ca sistemul de rază scurtă să vină cu ei.
Atât ucrainenii, cât și rușii au arătat o incapacitate de a conduce operațiuni ofensive în ultimele luni. De ce credeți că se întâmplă asta? S-ar părea că o densitate scăzută de forțe pe câmpul de luptă și o topografie relativ simplă creează o oportunitate pentru un război de manevră, dar noi nu vedem asta.
Cred că e uzură. Ambele părți au suferit pierderi grele, unitățile profesioniste au suferit pierderi grele. Războiul este purtat din ce în ce mai mult cu unități rezerviste sau unități de voluntari. Puteți antrena pe cineva să se apere destul de repede, dar este nevoie de mai mult timp pentru a antrena o unitate să facă operațiuni ofensive.
Ce se știe despre unitățile de rezervă create de comandamentul ucrainean? Este adevărat că majoritatea unităților create după începutul războiului nu au intrat încă în luptă?
Sincer, nu stiu. Au existat relatări în presă care spun că unități de rezervă au fost desfășurate în diferite linii ale frontului, au luptat în Donbas sau în altă parte. Dar nu cunosc scopul sau alte detalii.
Putem estima de câte unități noi va avea nevoie Ucraina pentru o ofensivă mai decisivă?
Depinde de forțele ruse și nu este pe deplin clar ce au cele două părți. Dar, în mod ideal, dacă faci o ofensivă, vrei un avantaj numeric. Vrei să ai mai multe forțe și vrei să ai un avantaj în artilerie și alte tipuri de capabilități.
Dar rezervele create de comandamentul rus? Există vreo confirmare reală că acest nou Corp 3 Armată, creat în Mulino din voluntari, există cu adevărat? Și dacă există, câte trupe sunt?
El chiar există. Se pare că este deja trimis în Ucraina. Nu este clar dacă acum se află în Ucraina, dar se pare că a început să fie mutat de la Nijni Novgorod în urmă cu aproximativ o săptămână și vedem că echipamentele se deplasează prin Rostov și în alte părți.
În ceea ce privește numărul, se pare că batalioanele pe care le formau în diferite regiuni nu au reușit să obțină atât de mulți voluntari pe cât și-au dorit. Deci, probabil că vedem o mulțime de batalioane care sunt mai mici decât și-au dorit să fie. Nu știu cifra totală pentru dimensiunea corpului, dar ceea ce este interesant este că am văzut niște echipamente destul de noi pentru acesta. Am văzut tancuri T-80BVM, care sunt unele dintre cele mai moderne tancuri din Rusia; am văzut AK-12, o pușcă mai nouă; BMP-3, care sunt un vehicul de luptă mai bun pentru infanterie. Așa că vedem o mulțime de echipamente destul de bune pentru acest corp, având în vedere cu ce luptă forțele ruse din Ucraina.
Problema este că ei recrutează voluntari. Unii dintre acești voluntari au 50 de ani sau mai mult. Au făcut doar trei săptămâni sau o lună de antrenament – asta nu este prea mult antrenament. Nu poți deveni priceput atât de repede și este nevoie de timp pentru a stăpâni echipamente noi, moderne.
Există de asemenea mari întrebări despre leadership. Cine conduce aceste unități? Probabil că nu este de foarte înaltă calitate, așa că cred că vor fi multe probleme acolo.
După estimarea dumneavoastră, care este numărul maxim de voluntari pe care Rusia i-ar putea recruta cu contracte pe termen scurt? Va fi suficient pentru a duce un război prelungit?
Probabil că va avea dimensiunea unei divizii, dar este greu de dat o estimare foarte bună. Problema este că mulți dintre acești tipi semnează contracte pe trei sau șase luni. Deci, dacă descoperă că războiul nu este ceea ce credeau ei că va fi, dacă nu este gestionat bine – și lupta în timpul iernii este mai rea decât în timpul verii – când contractele lor se termină în noiembrie, decembrie, ianuarie sau februarie, vor decide să continue să lupte? Sau vor decide să se întoarcă acasă? Cred că mulți dintre ei vor spune că m-am luptat, mi-am făcut datoria și nu voi mai face asta.
Cred că există un risc real ca modul în care Rusia adună unități de voluntari să nu fie sustenabil. Noul corp de armată este un lucru interesant. Aceasta a fost o încercare deliberată de a crea unități. De fapt, au făcut niște antrenament și le-au dat niște echipamente bune. Dar, ce se întâmplă după asta? Vor putea face asta din nou? Cred că în 2023 va fi dificil pentru Rusia să continue să lupte așa cum a luptat, deoarece forța umană va deveni o problemă mai mare.
De ce a decis comandamentul militar rus să creeze aceste noi companii în loc să restabilească capacitatea de luptă a formațiunilor create înainte de război?
Asta a fost ciudat și pentru mine. Un lucru remarcabil este că există cazuri în care batalioane de voluntari sunt formate pentru a servi cu o brigadă sau regiment care luptă deja în Ucraina. De exemplu, există Batalionul „Tigr”, care sunt voluntari din Vladivostok trimiși în Ucraina ca parte a Brigăzii 155 de Infanterie Navală (care are sediul în Vladivostok). Asta are mai mult sens pentru mine, pentru că ai conducere de brigadă; ai structura de comandă și control pentru a aduce un nou batalion și a menține acel batalion.
Crearea acestui corp de armată de la zero este bizară. De ce să nu desfășori batalioane în unitățile existente, unde ai regimente și brigăzi existente care să le conducă? Poate că în cele din urmă vor face asta, nu sunt sigur. Dar realizarea acestui corp pare să semnaleze că vor să folosească această organizație ca unitate organică. Acest lucru, din nou, este foarte bizar pentru mine, dar ar putea indica faptul că conducerea rusă nu este mulțumită cu conducerea altor unități care luptă în prezent în Ucraina.
De ce credeți că Kremlinul încă nu a declarat mobilizare într-o formă sau alta?
Kremlinul crede că, atâta timp cât vor putea lupta în acest război doar cu voluntari, tulburările politice de acasă vor fi reduse. Și cred că au dreptate: au existat, evident, proteste la începutul războiului, dar nu există reacții interne semnificative în acest moment, pentru că dacă oamenii nu vor să lupte, nu trebuie să lupte. Deci mobilizarea voluntarilor are sens.
În același timp, nu au forță umană suficientă. Războiul a început cu acest obiectiv prea ambițios: să facem o schimbare de regim, să ocupăm o mare parte din Ucraina. Nu au avut niciodată forțele necesare pentru acea misiune. A fost întotdeauna un obiectiv prea ambițios pentru a fi atins. Și se află într-o situație în care, chiar și pentru a apăra ceea ce au acum, părțile Ucrainei pe care le-au luat, au nevoie de o forță mare pentru a continua să lupte. Aceasta va fi o problemă pentru ei.
Care parte – ucrainenii sau rușii – își poate crește forțele mai repede în circumstanțele actuale?
Cred că ucrainenii. Ei mobilizează multă lume, mai mult decât rușii care au reușit să recruteze prin „mobilizare sub acoperire”. Întrebarea este, cât de bine pregătiți sunt mulți dintre acești oameni mobilizați și cât de bine echipați sunt ei? Nu știu.
Pe partea rusă, au reușit să recruteze destui oameni în primăvară pentru a menține impulsul în ofensiva lor. Evident, ofensiva a fost costisitoare, au fost multe victime. Pe viitor, nu sunt sigur cât de bine se pot descurca.
La fel se întâmplă și cu armele?
Rusia are o mulțime de echipamente stocate. Dar scot tancuri vechi [sovietice] T-62. Ceea ce naște întrebarea câte tancuri T-72 în stare bună au în depozit, dacă scot T-62?
Cred că au suficient pentru a echipa multe dintre aceste unități, aceste batalioane de voluntari. Se pare că primesc suficient echipament. Dar probabil că vor exista lipsuri în echipamente. Singura problemă este că nu au atât de multă muniție ghidată de precizie și trag mult din ea. Nu știu care este ritmul de producție, dar probabil că nu este atât de rapid. Aceasta înseamnă că din marele avantaj pe care îl avea Rusia la începutul războiului, rachetele de croazieră Kalibr, rachetele de croazieră lansate aerian, toate aceste sisteme care puteau lovi ținte în adâncul Ucrainei (când Ucraina nu putea riposta) — s-a folosit mult. Acum, încă lansează Kalibr și alte rachete din când în când, dar nu atât de des decât au fost la începutul războiului.
Având în vedere tot ceea ce tocmai ați spus, există o posibilitate pentru o schimbare radicală a raportului de putere?
Probabil că nu în viitorul apropiat. Cred că Ucraina va face progrese în Herson; este posibil ca Rusia să facă unele în Donbas. Dar nu cred că vom vedea o schimbare uriașă. Nu cred că vom vedea o ofensivă masivă din ambele părți. Cred că vor fi de uzură și asta înseamnă că războiul va mai dura ceva timp.