Indonezia: G20 se angajează să accelereze tranziţia energetică, dar reuniunea s-a încheiat fără un comunicat comun

Publicat: 02 sept. 2022, 22:00, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Indonezia: G20 se angajează să accelereze tranziţia energetică, dar reuniunea s-a încheiat fără un comunicat comun

O reuniune a miniştrilor energiei din statele grupului G20 s-a încheiat vineri fără un comunicat comun din cauza ‘dezacordurilor’, dar cu un angajament al marilor economii de a accelera o tranziţie energetică ‘echitabilă’, a anunţat Indonezia, ţara gazdă, care prezidează G20 în acest an, informează AFP.

Aşa-numitul ‘Bali Compact’, document non-constrângător propus de Indonezia şi care detaliază măsurile necesare pentru atingerea obiectivului zero emisii, a fost aprobat de toţi membrii grupului, a indicat ministrul indonezian al energiei, Arifin Tasrif.

‘Miniştrii energiei din G20 au trimis un semnal puternic pieţei pentru ca actorii politici să ia măsuri pentru întărirea unui mediu favorabil investiţiilor (…) şi a permite o tranziţie energetică curată, durabilă, echitabilă şi incluzivă, mai ales pentru ţările în curs de dezvoltare’, a menţionat el într-o conferinţă de presă online.

Chiar dacă detaliile textului nu au fost publicate, principiile sale vizează să creeze condiţiile pentru stimularea investiţiilor în energiile fără carbon, a mai indicat ministrul indonezian.

Grupul nu a reuşit însă să se pună de acord asupra unui comunicat oficial din cauza ‘dezacordurilor între ţări’ în cursul reuniunii de o zi ce a avut în Bali, a menţionat Tasrif, fără alte detalii.

Câţiva miniştri, mai ales britanic şi francez, şi-au început intervenţiile denunţând invadarea Ucrainei de către Rusia, care a destabilizat aprovizionarea cu energie şi pieţele energetice globale.

‘Această criză energetică actuală ne arată că trebuie să accelerăm tranziţia spre sursele de energie fără carbon’, însă prezenţa Rusiei la reuniune nu a permis un consens pentru a obţine un comunicat, a indicat pentru AFP o sursă apropiată reuniunii, la care au mai fost de faţă miniştri din SUA, Arabia Saudită, Australia, India şi Africa de Sud şi mai mulţi reprezentanţi ai Uniunii Europene.

Discuţiile au urmat unei reuniuni dedicate climei miercuri, care a eşuat la rândul său să producă un comunicat comun, reflectând divizările profunde între cele mai mari economii mondiale.

Ministrul britanic pentru climă, Alok Sharma, care a asistat la reuniune, a chemat ţările să-şi ‘reanalizeze şi întărească’ angajamentele de atingere a neutralităţii climatice.

‘Nu trebuie să existe paşi înapoi în privinţa angajamentelor’, a pledat pe Twitter ministrul, care a prezidat ultima conferinţă ONU privind clima, COP27.

Reuniunea din Bali este premergătoare summitului G20 din noiembrie la care ar urma să fie prezent şi preşedintele rus Vladimir Putin, conform omologului său indonezian Joko Widodo.