Zahărul dezechilibrează microbiomul intestinal și provoacă boli metabolice
Excesul de zahăr dezechilibrează microbiomul intestinal, care este esențial în prevenirea bolilor metabolice, cum este diabetul sau obezitatea.
Regimul alimentar occidental, adesea bogat în grăsimi și zahăr, poate provoca apariția unor boli ca diabetul de tip 2, obezitatea sau sindromul metabolic (kilograme în plus, rezistența la insulină, intoleranță la glucoză…), transmite Futura sanate.
Dar omitem care sunt mecanismele care intră în joc și cum microbiomul intestinal le poate echilibra.
Microbiomul se referă la microorganismele din intestine.
Microbiomul uman este estimat la 100 de trilioane (trillion=unitate formată din 1000 de miliarde) de microbi, majoritatea acestora trăind în tractul digestiv.
Cercetătorii americani au studiat efectele acestui regim hipercaloric asupra microbiomului intestinal al șoarecilor. Rezultatele studiului arată că animalele au dezvoltat sindromul metabolic după numai patru săptămâni cu acest regim alimentar. În plus, microbiomul lor a fost complet afectat, prin scăderea alarmantă a numărului bacteriilor filamentoase.
Mai precis: celulele imunitare (Th17), produse de bacteriile filamentoase, au rolul de a proteja intestinul de bolile metabolice, prin reglarea absorbției lipidelor. Zahărul elimină bacteriile filamentoase și, în consecință, celulele Th17 protectoare dispar, explică într-un comunicat Ivalyo Ivanov, unul din autorii acestui studiu.
Când șoarecii au avut un regim alimentar fără zahăr și bogat în grăsimi, celulele Th17 intestinale au fost conservate și astfel rozătoarele au fost protejate de obezitate și pre-diabet, atunci când ele au beneficiat de un număr constant de calorii, mai spune Ivalyo Ivanov.