Atenție la monacolina k! Supliment alimentar care poate provoca probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central
Comsia Europeană a stabilit ca doza de monacolina K recomandată să fie trecută pe etichetele produselor care conțin această substanță. Modificarea este obligatorie de la 1 iunie în toate statele membre UE, dar abia acum începe să fie aplicată.
Potrivit Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară, acest supliment alimentar poate deveni periculos dacă este consumat în cantități mari și în asociere cu unele medicamente. Într-o cantitate mai mare de 3 miligrame poate genera probleme digestive, hepatice sau ale sistemului nervos central.
Monacolina k din orezul fermentat cu drojdie roșie este o substanță care ajută la reglarea colesterolului în sânge. Se regăsește în alimente, dar și în mai multe suplimente nutritive.
”Orezul fermentat cu drojdie roșie este obținut prin fermentarea orezului cu drojdii, în principal cu Monascus purpureus, având ca rezultat producerea de monacoline, dintre care cea mai abundentă este monacolina K. El este utilizat în mod tradițional în China drept colorant alimentar și ca remediu tradițional pentru a promova digestia și circulația sângelui. În UE nu este autorizat pentru utilizare drept colorant alimentar ”, precizează Comisia Europeană în regulamentul privitor la monacolinele din orezul ferementat cu drojdie roșie.
Eticheta trebuie să indice numărul de porții individuale de produs pentru consumul zilnic maxim și un avertisment de a consuma sub 3 mg de monacoline din orez fermentat cu drojdie roșie.
Eticheta trebuie să indice conținutul de monacoline per porție de produs. Comisia Europeană propune ca eticheta să includă următoarele avertismente:
«Se recomandă să nu fie consumat de femei gravide sau lactante, copii cu vârsta sub 18 ani și adulți cu vârsta de peste 70 de ani».
«Solicitați sfatul unui medic cu privire la consumul acestui produs în cazul în care aveți probleme de sănătate»;
«Se recomandă să nu fie consumat dacă luați medicamente pentru scăderea concentrației colesterolului sanguin»;
«Se recomandă să nu fie consumat dacă deja consumați alte produse care conțin orez fermentat cu drojdie roșie»”.