Bologa (DNA): Poliţia judiciară de la Direcţia Naţională Anticorupţie nu este subordonată în niciun mod Ministerului de Interne
Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Crin Bologa, a declarat miercuri, la Parlament, că poliţiştii judiciari detaşaţi la DNA nu sunt subordonaţi „în niciun mod” Ministerului de Interne, ci doar procurorilor.
„Poliţia judiciară de la Direcţia Naţională Anticorupţie nu este subordonată în niciun mod Ministerului de Interne. Poliţiştii noştri sunt detaşaţi pe o perioadă de şase ani, putând fi reînnoită această detaşare. După detaşare, ei sunt subordonaţi doar procurorilor DNA. Poliţia judiciară în general, cea care nu este detaşată la DNA sau DIICOT, este subordonată în ceea ce priveşte instrumentarea cauzelor numai procurorului de caz. Administrativ, agenţii de poliţie judiciară sunt subordonaţi şefilor ierarhic superiori. Asta înseamnă doar administraţie, să ceară resurse să se deplaseze. În ceea ce priveşte instrumentarea cauzelor penale, şi în acest moment Codul de procedură penală prevede că ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară sunt subordonaţi numai procurorilor”, a declarat Bologa la şedinţa Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei.
Referindu-se la deficitul de personal, el şi -a exprimat speranţa ca până anul viitor posturile de procuror să fie ocupate în proporţie de 85%.
„Există un deficit de personal la nivelul tuturor instituţiilor judiciare. (…) Până anul viitor trebuie să completăm locurile de procuror în proporţie de 85%, o condiţie prevăzută în PNRR. Sperăm să facem acest lucru, pentru că prin modificările aduse acestor legi ale justiţiei, procedura de recrutare a procurorilor ne revine nouă. Şi cea de revocare şi cea de recrutare. Avem o problemă doar cu vechimea, pe care noi o considerăm prea mare pentru ca un procuror să aibă vocaţie să ajungă la DNA”, a precizat Crin Bologa.
Procurorul-şef al DNA a participat, miercuri, la şedinţa Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei, precizând că este „mulţumit” de prevederile referitoare la DNA, pentru că permit instituţiei să funcţioneze în continuare „independent, autonom şi cu eficienţă”.
„Avem garanţii în această lege că ne vom păstra Poliţia judiciară, că ne păstrăm autonomia, că ne păstrăm bugetul distinct”, a spus Bologa.
El a mai spus că procedura de numire a procurorilor şefi este transparentă şi publică, atât la Ministerul Justiţiei cât şi la Consiliul Superior al Magistraturii audierea candidaţilor fiind publică.
Întrebat dacă va mai candida pentru nou mandat de procuror-şef al DNA, Bologa a spus: „cred că da”
Membrii Comisiei speciale parlamentare comune pentru examinarea legilor din domeniul justiţiei s-au reunit marţi şi miercuri, în primele două şedinţe.
Comisia este sesizată cu cele trei proiecte trimise în procedură parlamentară de către Guvern, respectiv cele referitoare la statutul judecătorilor şi procurorilor, la organizarea judiciară şi la Consiliul Superior al Magistraturii, precizează preşedintele comisiei, deputatul liberal Gabriel Andronescu, într-un comunicat.