Rusia nu s-a implicat în alegerile din Moldova pentru că „nu a dorit”

Publicat: 02 nov. 2020, 17:22, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Rusia nu s-a implicat în alegerile din Moldova pentru că „nu a dorit”
Alegerile prezidențiale din Moldova 2024

Implicarea Federaţiei Ruse în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost ca și inexistentă, pentru că „nu a dorit”. O dovadă o reprezintă prezenţa scăzută la vot în diaspora din Rusia și lipsa unui sprijin economic preelectoral, susține analistul de politică externă Dan Dungaciu.

În opinia sa, Victoria Maiei Sandu în primul tur de scrutiny poate fi explicate și prin slaba implicare sau chiar neimplicarea Rusiei, fapt vizibil în secțiile de votare de la ambasadele Republicii Moldova din Federaţia Rusă, care au fost goale, în vreme ce în România sau Europa alegătorii au stat și ore întregi la coadă.

Problema moldovenească, tratată simplist din România

„În pofida a tot ce s-a spus, mai ales în presa de la Bucureşti, care citeşte extrem de reducţionist realitatea din Republica Moldova, adică e un soi de bătălie între Federaţia Rusă şi pro-europenii de la Chişinău, Federaţia Rusă nu a punctat major, pentru că nu a dorit. Nu i-a dat lui Igor Dodon niciun sfanţ din cele 200 de milioane de dolari promise, nu i-a dat nici măcar un litru de motorină din cele 50.000 de litri promişi pentru fermierii moldoveni”, afirmă Dan Dungacium citat de Agerpres.

Potrivit lui Dungaciu, „lui Dodon nu i s-a dat din partea Moscovei, cum Moscova ar fi putut să dea dacă îl îmbrăţişa la modul absolut pe Igor Dodon ca şi candidatul ei”.

Dungaciu apreciază ca presa are o percepţie simplificată asupra situaţiei din ţara vecină.

„Federaţia Rusă nu vrea să câştige toată puterea în Republica Moldova, pentru că asta ar presupune o gestionare inclusiv economică a Republicii, ceea ce Moscova nu vrea să facă. Federaţia Rusă vrea să câştige pârghiile strategice în Republica Moldova, lăsând pârghiile economice pe seama Uniunii Europene. Adică ea e cu controlul, Uniunea Europeană e cu banii”, arată Dungaciu.

Dungaciu face şi o comparaţie cu alegerile prezidenţiale din 2016 şi apreciază că de data aceasta „Maia Sandu are prima şansă”.

„Atunci a avut un adversar mult mai periculos, pentru că Dodon avea un patron redutabil, adică pe Vladimir Plahotniuc (…), care l-a ajutat cu toată reţeaua sa financiară, umană, mediatică să câştige alegerile”, arată analistul.

Discurs „fără geopolitică”

„Niciunul dintre ei nu vorbeşte un limbaj geopolitic. Maia Sandu, pe de o parte vorbeşte despre un Igor Dodon care e corupt, incompetent şi puţin unealtă a Moscovei. Igor Dodon vorbeşte şi el foarte împăciuitorist, aproape ‘la două capete’, vorbind despre Republica Moldova aşezată între Est şi Vest, fabulând un pic, este o mireasă frumoasă pentru care se luptă şi Occidentul şi Rusia. E o aiureală, nu se luptă nimeni până la capăt pentru Republica Moldova, dar fabulaţia asta prinde foarte bine pentru a întări naraţiunea moldovenistă”, arată Dungaciu.

Expertul afirmă că „e foarte interesant dacă o să apară, în această agendă de dezbatere, tema unionistă şi tema Federaţiei Ruse, pentru că există publicuri pe care Maia Sandu nu le poate rata”.

„Cred că aceste mesaje vor trebui să fie spuse, mai ales dacă vom simţi sau vom vedea că există o intruziune a Federaţiei Ruse tot mai apăsată în turul doi din Republica Moldova. Repet, în turul întâi n-a existat la dimensiunile pe care o bună parte a presei din România şi nu numai din România a sugerat-o”, afirmă Dan Dungaciu.