Vaslui: Episcopia Huşilor a marcat împlinirea a 25 de ani de la reînfiinţare
Episcopia Huşilor a marcat, sâmbătă, împlinirea a 25 de ani de la reînfiinţare, cu acest prilej fiind organizat Simpozionul Naţional „Episcopia Huşilor – memorie şi actualitate. Un sfert de veac de la reînfiinţare (1996-2021)”.
Evenimentul a reunit oameni de cultură, istorici şi preoţi care au vorbit despre importanţa episcopiei în viaţa credincioşilor, despre momentul desfiinţării acesteia de reprezentanţii regimului comunist, în anul 1949 şi despre impactul reînfiinţării episcopiei asupra vieţii spirituale şi culturale din judeţul Vaslui.
„Timpul a dovedit că smerenia, abnegaţia, îndelunga răbdare, jertfa de sine, conştiinţa chemării înfăptuită de Dumnezeu şi dragostea faţă de Biserică au rodit. Episcopia Huşilor a renăscut cu foarte multă prospeţime. Consider că anii trecuţi de la înfiinţare pot constitui mărturie, dincolo de înşiruire, şi aceasta necesară, a unor dări de seamă structurate pe diferite domenii de activitate, de maniera în care credinţa creştină, cultura şi spiritualitatea ortodoxă au rodit şi cum au fost acestea cultivate generaţiilor actuale. Istoria a dovedit că gândurile şi planurile lui Dumnezeu sunt diferite faţă de cele ale oamenilor, indiferent de postura socială în care se află vremelnic aceştia şi că se împlinesc gândurile şi planurile lui Dumnezeu fără restricţii oricât de neverosimile ar fi acestea”, a spus episcopul Huşilor, Ignatie, citat într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook a Consiliului Judeţean Vaslui.
Totodată a fost lansată monografia istorică „Episcopia Huşilor: memorie şi actualitate”, scrisă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Emilian Crişanul, originar din comuna vasluiană Berezeni.
„Consider că fiecare episcop, fiecare preot, fiecare credincios din această eparhie au contribuit mai mult sau mai puţin la istoria acestei eparhii din punct de vedere bisericesc, fiecare după posibilităţile şi darurile pe care le-a primit de la Dumnezeu, dar şi în funcţie de contextul în care a trăit. Eparhia Huşilor, cu preţ de 423 de ani, istorie greu încercată, cu o mulţime de episcopi vrednici, harnici, cu o mulţime de preoţi, monahi şi credincioşi vrednici, gospodari şi-au adus contribuţia mai mult sau mai puţin, în funcţie de persoană şi de loc şi moment istoric, la dezvoltarea acestei eparhii, care este foarte importantă din punct de vedere bisericesc pentru Patriarhia noastră şi pentru viaţa bisericii, în general. Cei 45 de episcopi şi 12 locţiitori de episcop, cu mulţimea de preoţi, monahi şi credincioşi au scris pagini de istorie importante în cele peste patru secole de existenţă a eparhiei”, a menţionat Emilian Crişanul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a transmis un mesaj cu prilejul marcării unui sfert de veac de la reînfiinţarea Episcopiei Huşilor, subliniind importanţa implicării reprezentanţilor acestei instituţii în activităţile socio-culturale şi spirituale.
„Este o zi de aleasă binecuvântare şi o sărbătoare a tuturor credincioşilor din judeţul Vaslui. Au trecut 25 de ani de când darurile duhovniceşti s-au revărsat asupra eparhiei noastre, care a devenit una dinamică şi implicată în viaţa spirituală şi culturală a judeţului. Preasfinţia Sa Ioachim a fost deschizătorul de drum, care a reuşit să readucă municipiul Huşi în postura de centru spiritual important pentru această parte a ţării. Remarc eforturile Preasfinţiei Sale Ignatie, actualul episcop, care se implică foarte mult în activităţile culturale şi filantropice, dinamizând şi mai mult viaţa spirituală a eparhiei. Consiliul Judeţean Vaslui şi Episcopia Huşilor sunt parteneri importanţi atât în organizarea unor evenimente culturale, cât şi în renaşterea unor biserici şi mănăstiri de patrimoniu, mărturii istorice a acestor meleaguri. Viaţă lungă şi binecuvântată Eparhiei noastre”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.