Nicolae Ciucă: Avem toate premisele să putem să închidem anul pe creştere economică
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că există toate premisele ca România să încheie acest an pe creştere economică, astfel încât construcţia bugetului pe anul viitor să permită Guvernului să continue implementarea politicilor publice pe care şi le-a asumat.
„Putem să vorbim de rezultate în ceea ce priveşte credibilitatea dobândită de instituţiile statului, de mediul de afaceri din România, recunoaştere care se concretizează în cifre. Ieri am putut să ne bucurăm de cifrele pe care Banca Naţională a României le-a furnizat în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor străine directe în economia României şi procentul este unul cât se poate de semnificativ: 43,7%, comparat cu anul trecut. În valoare nominală discutăm de 5,5 miliarde de euro. Sunt bani care se adaugă eforturilor care se întreprind la nivelul Guvernului pentru a atrage cât mai mulţi bani europeni. Este singura noastră şansă în actuala situaţie de criză să putem să menţinem echilibrul socio-economic şi să putem, de ce nu, să ne propunem obiective de continuare a procesului de dezvoltare economică. Avem toate premisele să putem să închidem anul pe o creştere economică şi să avem o perspectivă a construcţiei bugetului pentru anul viitor care să ne permită să continuăm politicile pe care noi ni le-am asumat”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, în şedinţa de Guvern.
În context, premierul a reiterat şi importanţa obiectivului privind procesul de aderare a României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi a anunţat aprobarea unui memorandum în Guvern privind colaborarea interinstituţională pe acest subiect.
„Un alt act normativ foarte important este memorandumul prin care reaşezăm activităţile şi structura funcţională la nivelul Guvernului pentru procesul de aderare a României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. (…) Ieri după-amiază am avut o întâlnire a Comitetului interministerial în care au fost clarificate şi discutate toate aspectele legate de aşezarea structurală şi funcţionarea celor care se implică nemijlocit – şi aici doresc încă o dată să fac menţiunea că cei care se implică nemijlocit trebuie să fie cei mai buni specialişti din cadrul ministerelor, dar şi din cadrul celorlalte instituţii care au o contribuţie esenţială la procesul de aderare. Este un memorandum prin care clarificăm elementele de colaborare şi coordonare între Cancelaria primului ministru şi Ministerul Afacerilor Externe”, a explicat premierul.
Totodată, Ciucă a precizat că a fost deja stabilit un coordonator naţional la nivelul Ministerului de Externe, secretarul de stat Luca Niculescu, cel care va fi îndrituit să menţină partea tehnică de monitorizare şi coordonare, concomitent cu menţinerea legăturii cu staff-ul tehnic al Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică.
„Reiterez încă o dată importanţa acestui demers. (…) Ne-am angajat într-un proces de reformă ireversibil, în conformitate cu standardele impuse de OCDE”, a mai afirmat Ciucă.