Borbely: Suntem pe ultima sută de metri pentru finalizarea Strategiei Naţionale privind Economia Circulară
Elaborarea Strategiei Naţionale privind Economia Circulară este pe ultima sută de metri şi sper ca, săptămâna viitoare, acest document să intre în şedinţa de Guvern, a declarat, joi, Laszlo Borbely, consilier de stat şi coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
„Noi avem format deja un cadru inter-instituţional în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă şi Consiliul Consultativ – unul dintre elementele de bază ale consultării mediului academic, a societăţii civile şi a mediului privat – format din 34 de personalităţi sau cum îmi place să spun „Înţelepţii neamului” ne-au ajutat să finalizăm indicatorii dezvoltării durabile. Ei vor fi partenerii noştri, ai Guvernului României în anii următori. Începând din 2017 am construit împreună un departament care să ajute să dea acea expertiză de care este nevoie pentru a face strategii viabile. Chiar astăzi finalizăm economia circulară a României, un drum lung care a început în 2017 de la o fundaţie din Cluj. Ulterior, noi am devenit parteneri împreună cu Ministerul Mediului, apoi cu Ministerul Economiei. Suntem acum pe ultima sută de metri. Sper ca săptămâna viitoare să avem în Guvern o strategie a economiei circulare. Greul va începe de acum, pentru că vom avea obligaţia, conform PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, n.r.), să avem până în septembrie, anul viitor, un plan de acţiune”, a spus Borbely, într-o conferinţă de specialitate.
Acesta a subliniat că este foarte dificil să elaborezi strategii având în vedere războiul din Ucraina, însă România poate deveni un centru regional din punct de vedere energetic.
„În ceea ce priveşte decarbonizarea României, s-a discutat din punct de vedere al cercetătorilor „Ce facem?”. Suntem acum la „Fit for 55″, suntem fit, suntem pregătiţi sau nu? Din păcate e foarte dificil să faci strategii, cu acest război lângă noi. Nu ştii ce se va întâmpla mâine, poimâine. Eu cred că va trebui, în funcţie de posibilităţile fiecărei ţări, de cât putem noi să ne asumăm, să discutăm la nivelul Uniunii Europene. Doamna Ursula von der Leyen a făcut un anunţ important cu hidrogenul. A spus că se va înfiinţa o bancă, cu 3 miliarde de euro, cu 10 milioane de tone până în 2030. Trebuie să fim activi, iar noi putem deveni un centru regional. Am discutat mult cu colegii mei de la Ministerul Energiei şi este în pregătire o strategie. De asemenea, o să avem un Cod al Sustenabilităţii pe modelul german. Germania au astfel de cod din 2011”, a menţionat oficialul Guvernului.
Conform site-ului Departamentului de Dezvoltare Durabilă, Strategia Naţională privind Economia Circulară oferă o imagine de ansamblu a 14 sectoare economice din România din punct de vedere al potenţialului lor de circularitate.
„Rezultatele evaluării sectoriale vor servi drept bază pentru elaborarea ulterioară a Planului de Acţiune, care va prezenta mai detaliat şi mai profund obiective specifice şi recomandări de politici, precum şi acţiuni concrete de urmat. Sectoarele energie, apă şi deşeuri sunt abordate în toate cele 14 sectoare într-o manieră transversală. Apa şi deşeurile sunt, de asemenea, prezentate separat pentru a evidenţia provocările şi potenţialul lor de circularitate, având în vedere infrastructura încă slab dezvoltată din România în aceste domenii. Pe baza analizei preliminare, se poate concluziona că îmbunătăţirea EC are cel mai mare potenţial în agricultură şi silvicultură, sectorul auto, construcţii, bunuri de consum, cum ar fi produsele alimentare şi băuturile, ambalajele, textilele şi echipamentele electrice şi electronice”, se precizează în document.
Obiectivul general al acestei strategii este strâns legat de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei ONU 2030 şi de obiectivele globale privind clima, precum şi de noile obiective ale Uniunii Europene (UE) din Planul de Acţiune privind Economia Circulară (PAEC), în conformitate cu principiile şi acţiunile promovate în cadrul Pactului Verde al UE.
La nivel naţional, elemente ale tranziţiei către Economia Circulară în România sunt prevăzute, de asemenea, în Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR).
Publicaţia Bursa organizează, joi, cea de a VIII-a ediţie a conferinţei „România – Strategia dezvoltării”.