Faţa invizibilă a unui sat european. Comuna Apostolache din Prahova
Comuna Apostolache din Prahova… Poate un pic mai europeană ca altele, dar departe de-a fi europeană în totalitate. Problemele se întind, ca o hidră, şi pe-aici. Banii vin, când vin, pe sponci de la Guvern. Numărul locuitorilor se subţiază. Se vede asta mai ales în sălile de clasă rămase goale.
Chiliile şi locurile ciudate, ca resursă turistică
Şi, totuşi, comuna Apostolache are, ca multe alte localităţi rurale din România, potenţial. Aici există – şi este bine întreţinută – Mănăstirea Apostolache, al cărei nume vine de la unul dintre comişii lui Mihai Viteazul, Apostolache, cel care a înfiinţat-o. Ea este, în ansamblul ei un loc care poate crea venituri.
Chiliile, în care se găsesc 55 de locuri de cazare, pot fi, pentru început, punctul de plecare în dezvoltarea turismului. Ideea e să se pornească de la organizarea unor tabere de copii. Au ce vedea, au ce face. De exemplu, la Cabana Ursoaia din pădure există un stejar secular. Are 460 de ani.
Este amenajat locul în jurul său şi este protejat de toţi cei care ar vrea să-l distrugă. Acolo, la stejar, s-au găsit şi nişte oase şi oale vechi, de multe sute de ani. Locurile unde au fost găsite aceste relicve au nume ciudate. Mai sunt nişte gropi de nămol, unde se găseşte apă sulfuroasă. Ar putea deveni un punct de atracţie, dar deocamdată nu există posibilitate de intrare la aceste gropi.
Este drumul rău până acolo. Aproape nimeni nu ştie că aici există şi o groapă comună, de pe vremea ciumei lui Caragea. De-a lungul drumului sunt ridicate mai multe cruci. Sătenii cred că au fost ridicate pentru acei oameni care au murit de ciumă, pe vremea lui Caragea.