Cum poate fi inovativă automatizarea industrială și care este impactul eficienței create
Lumea reală a producției este plină de situații care au structura, predictibilitatea sau definiția reduse. În producția aerospațială, aproape fiecare aeronavă este realizată conform unor specificații unice pentru comanda respectivă – un proces care necesită o atenție inginerească extinsă din partea lucrătorilor. De asemenea, uităm cu ușurință cât de des lucrurile merg prost – o piesă de motor este întârziată din cauza unei lipse neașteptate de materie primă sau firele de cablu sunt prea scurte. Aceste situații unice și imprevizibile pot fi costisitoare, iar rezolvarea lor necesită implicarea angajaților, căutând anunturi pentru piese utilaje industriale, deoarece procesele nestructurate și nedefinite, cum ar fi gestionarea problemelor, sunt greu de automatizat.
În plus, unele părți ale muncii industriale vor implica întotdeauna navigarea pe terenuri dificile, manipularea delicată a instrumentelor grele și luarea de decizii atunci când nu există suficiente date sau informații. Aceste situații necesită dexteritatea, agilitatea mentală și abilitățile creative de rezolvare a problemelor specifice oamenilor.
De asemenea, automatizarea acordă o importanță mai mare aspectelor imprevizibile ale muncii umane. Sunt detalii care sporesc complexitatea și vulnerabilitatea unui sistem global, deoarece evenimente mai mici și aparent nesemnificative pot afecta întreaga organizație, la o scară mai mare.
În societățile mai bogate, producția devine, de asemenea, o întreprindere din ce în ce mai complexă. Consumatorii mai înstăriți cer o gamă și mai largă de bunuri și servicii. Prin urmare, întreprinderile care creează aceste oferte trebuie să reconfigureze continuu liniile și procesele de producție. Aceste scenarii de personalizare în masă creează o mai mare complexitate în procesele de producție și noi utilaje care necesită mai multă configurare, întreținere și reparații conduse de oameni.
Pe măsură ce automatizarea se răspândește și roboții preiau aspectele banale ale producției, există, de asemenea, o oportunitate pentru lucrătorii industriali de a-și petrece o mai mare parte din ziua de lucru îndeplinind sarcini cu valoare adăugată mai mare. Acestea sunt sarcini critice pe care roboții și inteligența artificială nu le pot reproduce cu ușurință, cum ar fi inovațiile de produs revoluționare și eforturile de a spori satisfacția clienților, care pot oferi unei organizații un avantaj față de concurență.
Pentru a valorifica pe deplin potențialul industriei moderne, companiile trebuie să investească în instrumente tehnologice, formare și procese care pot spori și sprijini forța de muncă industrială, în timp ce aceasta desfășoară o activitate calitativ mai importantă. Lucrătorii industriali trebuie să aibă capacitatea de a colabora în timp real, să beneficieze de acces imediat la cele mai bune practici și să aibă instrucțiuni de lucru și proceduri operaționale mai clare. În același mod în care lucrătorii de la birou au la dispoziție o multitudine de instrumente tehnologice de productivitate, colaborare, gestionare a proiectelor și fluxuri de lucru, la fel ar trebui să facă și forța de muncă industrială fără birou.
Companiile trebuie, de asemenea, să investească în formare, pentru a crea noi seturi de competențe în rândul lucrătorilor cu performanțe ridicate. Pentru a reuși într-o lume a industriei moderne, lucrătorii industriali vor avea nevoie atât de cunoștințe specifice postului, cât și de competențe digitale, cum ar fi crearea de foi de calcul, lucrul cu noi interfețe tehnologice și chiar programarea.
Cu toate acestea, este o eroare să credem că roboții industriali, inteligența artificială și mașinile vor elimina nevoia de lucrători industriali. Acordând prea multă încredere acestei fantezii, riscăm să neglijăm cea mai importantă resursă a noastră: potențialul uman. Într-o epocă în care roboții sunt în plină dezvoltare, oamenii sunt încă foarte necesari.