Firea: În două săptămâni vom finaliza proiectul Observatorului Naţional al Copiilor; ar putea fi aplicat de anul viitor
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriel Firea, a declarat luni, la Iaşi, că proiectul care priveşte înfiinţarea unui observator naţional al copiilor, prevăzut de legea prevenirii separării copilului de familie, va fi finalizat în aproximativ două săptămâni şi va fi prezentat Guvernului, iar cel mai probabil va fi aplicat de anul viitor.
„Avem un proiect nou în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. În premieră, în România vom avea un observator naţional al copiilor, prin care în orice moment, în orice clipă, vom putea afla care sunt acei copii dintr-o comunitate care au nevoie de ori de resurse materiale ori de sprijin astfel încât să nu fie separaţi de familie, pe de o parte, deci părinţii să nu-i dea în grija statului, şi de cealaltă parte, să nu abandoneze şcoala. Până la urmă educaţia este cea care ne poate garanta, nu doar la nivel teoretic, ci şi practic, un trai decent”, a declarat ministrul Gabriela Firea.
Ministrul Gabriela Firea a precizat că în aproximativ două săptămâni proiectul va fi prezentat Guvernului.
„Noi avem textul gata, avizele sunt peste 80% gata, probabil că în două săptămâni vom pune proiectul pe masa Guvernului, procedurile până la publicare şi se aplică. Deci de anul viitor trebuie să se aplice”, a afirmat ministrul Firea.
Conform acesteia, înfiinţarea Observatorului Naţional al Copiilor este prevăzută în proiectul de lege a prevenirii separării copilului de familie, care a fost avizat de Ministerul de Finanţe şi cuprinde măsuri ţintite pentru copii care provin din familii sau comunităţi vulnerabile. Astfel se doreşte ca familiile care trec prin anumite dificultăţi financiare să nu-şi mai trimită copiii la centrul de plasament sau asistenţi maternali.
„Ideea de bază este de a păstra copilul în familie, să beneficieze de grija, de iubirea, de atenţia familiei, nu să desparţi o familie. Cele mai multe familii şi-au lăsat copiii în grija statului din cauza problemelor financiare, nu pentru că nu au iubit copiii. Sunt puţine acele cazuri în care se punea problema consumului de alcool, de droguri sau familii cu infracţionalitate crescută, iar copiii ajungeau în grija statului. Cel mai mare procent este al copiilor care provin din familii foarte sărace”, a declarat ministrul Gabriela Firea.
Această lege, a menţionat ministrul Familiei, va permite şi accesarea de fonduri europene, şi utilizarea celor 50 de milioane de euro din cadrul PNRR, dar şi a altor surse.
„În acest moment greul este pe autorităţile locale, din punct de vedere social. Într-adevăr, bugetele se echilibrează şi se calculează în fiecare an şi ţinând cont şi de bugetele autorităţilor locale pentru toate acţiunile sociale, dar de fiecare dată apar şi alte urgenţe şi alte cheltuieli, iar sumele tind să se micşoreze. Vom avea aşadar, separat, un buget care va acţiona chiar pentru aceşti copii care vor fi incluşi în Observatorul Naţional al Copiilor”, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Aceasta a precizat că nu îşi doreşte sporirea birocraţiei, ci să vină în sprijinul autorităţilor, dar mai ales a copiilor aflaţi în dificultate.
„Mecanismul va fi unul foarte simplu. Nu ne dorim să sporim birocraţia, ci dimpotrivă, pentru că până acum erau alocaţi bani în general pentru nevoi sociale. De multe ori nu ajungeau exact unde era nevoie, şi anume, la copii. Viaţa copiilor nu se îmbunătăţea foarte mult. Părinţii nu foloseau acele sume pentru alte nevoi, nu întotdeauna ţintit pentru copil. Exact aceasta este schimbarea de abordare. Noutatea care vine şi din garanţia pentru copii, document pe care ni l-am asumat împreună cu celelalte state membre ale UE, prin care autorităţile să acţioneze direct pentru rezolvarea nevoii copiilor şi nu în general pentru problema socială a acelei familii”, a declarat ministrul Firea.
Potrivit oficialului guvernamental, prin Observatorul Naţional al Copiilor în fiecare comunitate va fi înfiinţat un comitet sau consiliu comunitar din care vor face parte, fără a fi obligaţi, ci doar dacă îşi doresc, autoritatea locală, profesorul, învăţătorul, preotul, poliţistul de proximitate, reprezentanţi ai cetăţenilor care informează autoritatea locală, care la rândul său sesizează Ministerul Familiei.
„Selecţia Observatorului Copiilor va fi făcută de autorităţile locale. Ei ştiu cel mai bine. Spre exemplu, într-o comună sau într-un oraş mic, chiar şi unul mare, autorităţile ştiu care sunt acei copii care nu au mijloacele normale, decente, de trai. Oricine poate să spună, chiar şi în baza unor informaţii culese de la cetăţeni, că în vecinătate există o familie cu 3-4 copii care nu au încălzire, alimente suficiente pentru creşterea armonioasă a copiilor, care nu au încălţări, care nu au îmbrăcăminte, rechizite de care nu se ocupă nimeni. Aceste informaţii cumulate vor fi introduse într-un sistem electronic, noi vom avea automat acea bază de date şi vom putea să acţionăm astfel încât respectiva comunitate locală să primească bugetul pentru familiile de care răspunde şi pe care le-a inclus în Observatorul Naţional. Să spunem, avem o comună cu 10 familii vulnerabile. Autorităţile locale le transmit către Prefectură, pentru că noi lucrăm direct cu instituţia care este reprezentanta Guvernului în teritoriu, şi Prefectura anunţă Ministerul Familiei”, a explicat ministrul Gabriela Firea.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse se află la Iaşi alături de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, pentru a lua parte, în cursul zilei de luni, la dezbaterea intitulată „Pactul pentru tineri”, o iniţiativă a Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin care vizează prevenirea abandonului şcolar.